Vi vil have råd til de store drømme

Følelsen af at være låst af en stram økonomi fik Pia og hendes familie til at tage et aktivt valg om at nedbringe deres gæld hurtigst muligt og bruge deres penge på det, der betyder noget for dem. Læs Pias tanker om rejsen, og hvad de har fået ud af det

Jeg husker tydeligt en af de sidste dage i august 2019, hvor jeg lavede et samlet overblik over vores økonomi. Jeg husker chokket over det svimlende store beløb, og jeg husker den der følelse i kroppen om bare at være fuldstændig låst.

En følelse, der IKKE passer til mig som person. Jeg stortrives med følelsen af frihed og fleksibilitet, og i min verden er det at være max belånt det stik modsatte.

Jeg husker chokket over det svimlende store beløb, og jeg husker den der følelse i kroppen om bare at være fuldstændig låst.

Jeg tog fat i min mand og vi fik en lang snak om det hele. Hvad det betød for os at være helt låst økonomisk, og hvad vi egentlig drømte om i fremtiden. De efterfølgende dage blev der lagt en strategi, og lige siden har det bare været med opsmøgede ærmer og fremad.

Hamsterhjulet krævede forandring

Egentlig havde der været en længere periode inden ”nok er nok” øjeblikket. Da vores anden datter kom til verden var det som om, at vores verden blev for stor eller måske nærmere for uoverskuelig.

Og det var ikke på grund af børnene. De var og er dejlige, og vi nyder dem hver dag, men mere alt det, der fulgte med: Oprydning, rengøring, holde styr på alle aftalerne, flere sociale arrangementer og alt, hvad der hører til at være en børnefamilie i dagens Danmark. Det var overvældende, og vi vidste, at hvis vi ikke lavede nogle forandringer, så ville hamsterhjulet fortsætte, indtil vi var fuldstændig udbrændte.

I den periode læste jeg flere amerikanske artikler om minimalisme, da der endnu ikke var så meget om det i Danmark, og det blev stille og roligt en livsfilosofi for hele familien. Det hele handlede jo om at målrette vores energi mod lige netop det, der er allervigtigst for os.

Så vi ryddede ud på flere plan, stoppede strømmen af ting, der kom ind i huset, øvede os i at ”nej” også er et svar og stille og roligt fik vi mere og mere luft omkring os og energi til at tage fat på økonomien.

Læs om Julie, som aldrig vil tilbage til hamsterhjulet 

Vi ville have råd til de store drømme

Egentlig har vi altid betalt alle vores regninger, omend vi tidligere nok har været lidt dovne med at betale familiegæld af. Penge var der bare og når der var plus på kontoen blev de brugt, og når den var tom, lavede vi planer for, hvad vi skulle bruge pengene på, når næste løn tikkede ind.

Men det ændrede sig efter et længerevarende renoveringsprojekt, hvor vi bare kunne mærke, at nu var vi altså blevet trætte af at leve på den måde, fra lønseddel til lønseddel, og vi ville have mere ud af de mange timer, vi bruger på vores arbejde.

Vi var blevet trætte af at leve fra lønseddel til lønseddel, og vi ville have mere ud af de mange timer, vi bruger på vores arbejde.

Vi ville have råd til de større drømme, altså dem, der ikke kan finansieres af en månedsløn. Og vi ønsker os at have friheden til selv at vælge, hvad vi vil bruge vores energi på. Og hvis man vil have noget andet end det man har i forvejen, må man jo lave nogle ændringer for at nå derhen.

Find modet til at gå efter din drøm 

Økonomi handler ikke kun om tal

Pia har tegnet et træ, der visuelt kan vise, at de er godt på vej. Her maler de et felt hver gang de har afbetalt 500 kr. på deres gæld.

Det kan ikke nytte noget at brokke sig over de samme ting, hvis man ikke vil lave nogle ændringer for at nå et andet mål.

Så siden september har vi valgt en mere aktiv tilgang frem for passiv til vores økonomi. Vi har afprøvet forskellige systemer og budgetmåder, vi har bearbejdet og analyseret og regnet på, hvor vi kan nå hen- og det er så sjovt!

Vi har opdaget, at det ikke kun handler om tal, når man går i dybden med sin økonomi, det handler også om, hvem man er som type, hvad der motiverer en og en selvransagning på, hvad man gerne vil bruge sin tid på og hvilke drømme man har for fremtiden. Og så handler det rigtig meget om balance.

For os er det vigtigt at finde balancen imellem at betale gæld hurtigt af og samtidigt bygge et fundament af gode oplevelser og minder sammen som familie. Nogle gange koster de gratis og nogle gange koster de lidt penge og det er helt okay.

Læs om Linnéa, som investerer sig til frihed og tryghed 

Holder motivationen gennem netværk

Selvom vi kun har været i gang siden september, så har vi allerede skrabet mange erfaringer sammen. En af dem handler om hele tiden at fastholde sin motivation. Hjemme hos os er det især mig, der virkelig har brug for hele tiden at fodre min motivation, ellers mister jeg gejsten og går videre til et andet ”projekt”.

Så jeg læser om privatøkonomi, jeg følger grupper og andre spændende økonomi-entusiaster og jeg holder en profil kørende på Instagram som en lille dagbog over hele processen. Jeg har mødt så mange interessante mennesker med deres egen historie, og jeg har mødt så meget hep og inspiration.

Det kan være svært at bryde med det gængse

Et par gange har jeg prøvet at fortælle nogle i mit private netværk om vores mål om mere økonomisk frihed. Nogle lytter og vi får nogle mega fede snakke og andre går i defensiven og begynder at forsvare deres eget forbrug og kommer med sætninger som: ”de valg kommer I til at fortryde” og ”husk nu lige at nyde livet også”.

Jeg oplever det som om, at nogle tager vores nye tilgang til vores økonomi som en automatisk kritik af deres måde at gøre tingene på. Og det er så ærgerligt, for andre må da helt sikkert selv bestemme, hvordan de vil bruge deres penge. Og det vil vi så også gerne have lov til modsat. Så jeg oplever ikke altid at blive hørt eller forstået, men det gør måske egentlig heller ikke så meget. Det kan være rigtig svært at bryde med det gængse og gøre noget andet end flertallet.

Jeg oplever ikke altid at blive hørt eller forstået, men det gør måske egentlig heller ikke så meget. Det kan være rigtig svært at bryde med det gængse og gøre noget andet end flertallet.

Jeg kan kun tale for min egen familie, og siden vi traf en aktiv beslutning om vores økonomi, har en helt ny type ro sænket sig over os som familie, eller måske mere mellem min mand og jeg. Gid vi var startet for lang tid siden!

Pias råd til at få styr på økonomien og dermed få råd til drømmene:

  1. Skab dig et overblik
  2. Find din egen stil inden for budgetternes verden
  3. Øv dig i at høre din egen stemme højest
  4. Dyrk din motivation løbende
  5. Start i dag

Om Pia

Pia bor i en forstad til Odelsen med sin mand og sine to piger på 4 pg 7 år.

Arbejder med forebyggelse af børn- og ungdomskriminalitet.

Pia har instagramprofilen modmaxfrihed, hvor hun gerne vil bryde tabuet om privatøkonomi, så vi sammen kan blive klogere og inspirere hinanden til at bruge vores penge som et aktivt redskab til at nå vores drømme.