Værdier i hverdagen – Uzma Ahmed

Tænker du nogensinde på, hvordan den måde, du og din familie har indrettet jeres liv på, påvirker, hvilke værdier du giver videre til dine børn? Jeg har spurgt en række forældre om netop det, og deres svar kan du læse hver onsdag hen over sommeren

Fakta:
Uzma Ahmed er konsulent i Sameksistens og Initiativtager til Fredsprojektet mod Racisme. Bor på Nørrebro og er mor til to piger på 11 og snart 15 år. Hver anden uge bor pigerne hos deres far på Frederiksberg.

Hvilke værdier er vigtige for dig at give videre til dine børn?
Det er vigtigt for mig, at mine piger ved, at vi er i stand til at leve for små midler, købe genbrug og justere vores livsstil alt efter, hvor mange penge vi har. Og at venskaber og nærvær er vigtigt at prioritere. Samtidig skal vi være bevidste om, hvorfor vi lever, som vi gør, så det giver mening. Det handler vel om, at sjælen skal med i dét liv, vi lever.

Lever I efter de værdier? Og hvordan kommer de til udtryk hjemme hos jer?
Ja, vi lever efter de værdier. Det kræver, at vi med mellemrum tager nogle samtaler i øjenhøjde om det. For når jeg arbejder med projekter, som giver mening i en større sammenhæng, som for eksempel da jeg startede Fredsprojektet mod Racisme, valgte jeg at skære ned på min arbejdstid til fire dage om ugen. Det var for at kunne bruge tid på noget, som ikke giver penge, men som var vigtigt for mig, så jeg føler, at jeg er med til at sikre en fremtid med lige rettigheder til mine piger. Jeg mærker, at de vokser af det, engagerer sig og stiller kritiske spørgsmål til samfundet. Samtidig er de i stand til at sætte pris på hverdagsluksus, når vi snolder god is eller tager i biografen.

Hvordan tror du dine opfatter dit karrierevalg?
Mine piger mærker godt, at arbejdet med sårbare mennesker og at min kamp for at lige rettigheder er min passion. Derfor ved de også, at det somme tider kræver mere end 8 til 16. Og andre gange nyder de at komme med på ferielejre til Bornholm eller på udstillinger i fællesskab med andre mennesker. Mine piger er vant til, at vi hilser på mange mennesker, når vi er ude at gå tur, og de spørger også nogle gange, om jeg kender alle dem, jeg møder. Jeg tror godt, at de ved, at det er givtigt og krævende på samme tid at have den tilgang til mit arbejde, som jeg har. Samtidig er de ikke i tvivl om, at det giver mening for mig.

Er der noget du håber dine børn vil gøre anderledes end dig i deres karriere/livsvalg?
Jeg håber, de har ro til at bruge masser af tid på at vælge deres retning, og når de finder deres vej, om den er lige eller mere krøllet, at de så gør det uden at lade sig styre eller begrænse af andres usikkerhed eller påstande om, hvad der er rigtigt og forkert.

Hvilken værdi i forhold til arbejdslivet håber du, dine børn tager med sig ind i voksenlivet? 
Jeg håber, mine børn tør mærke efter, hvad der giver mening for dem at arbejde med. For det er oftest dér, man udvikler sig og finder livsglæde. Også selvom det nogle gange betyder, at man skal gå nogle andre veje end den gængse.

Læs alle artiklerne i serien Værdier i hverdagen, efterhånden som de kommer

No Comments Yet

Comments are closed