Værdier i hverdagen – Lasse Vendelbo Andersen

Tænker du nogensinde på, hvordan den måde, du og din familie har indrettet jeres liv på, påvirker, hvilke værdier du giver videre til dine børn? Jeg har spurgt en række forældre om netop det, og deres svar kan du læse hver onsdag hen over sommeren

Fakta
Lasse Vendelbo Andersen, gift og far til to drenge på 2 og 3 år. Jeg driver et online regnskabsbureau Hr. Regnskabsfører Andersen ApS. Min hustru læser til lærer online. Bor på Ærø.

Hvilke værdier er vigtige for dig at give videre til dine børn?
At de skal nyde livet og ikke tage tingene så tungt, men samtidig arbejde hårdt for det, de drømmer om. De skal møde verden med et åbent sind og være venlige overfor andre. Også ikke lytte så meget til, hvad alle andre mener, at de skal.

Lever I efter de værdier? Og hvordan kommer de til udtryk hjemme hos jer?
Vi bestræber os på det. Jeg tror generelt altid, det er svært at leve fuldt ud efter sine værdier, uden at det tager overhånd, men de er rigtig gode at have som et pejlemærke. Jeg arbejder hjemmefra og arbejder 25-30 timer i ugen.

Jeg har lavet nogle bevidste prioriteringer med at arbejde hjemme og effektivisere alt mit arbejde, så jeg nærmest ikke har noget spildtid. Det gør, at jeg får det samme fra hånden, som jeg tidligere har gjort på en fuldtidsuge. Børnene kan derfor også få nogle korte dage i institutionerne.

Vi forsøger altid at have tiden til, at de kan hjælpe til, i det omfang de kan med at rydde op, lave mad, og hvad der ellers er af praktiske gøremål. Vi forsøger at møde dem i øjenhøjde og lade dem bestemme selv over nogle ting. På andre områder er der faste rammer.

Vi prioriterer meget at have tid til det nære. At kunne tage nogle langsomme morgener og hygger med dem om eftermiddagen, når de er trætte efter en dag i institutionen. Vi bor billigt, så vi forsøger at rejse meget væk for at besøge venner og familier. Så gør vi en tur ud af det. Vi kommer ud at se verden. Når børnene bliver større, vil vi også gerne rejse noget mere ud i verden.

Hvordan tror du dine børn opfatter dit og evt. deres anden forælders karrierevalg?
Jeg tror ikke, at de er store nok til at forstå det. De er glade for, at vi er meget hjemme, og de er blevet så vant til, at far altid er der. Det er mærkeligt, når jeg pludselig ikke er, fordi jeg er til møde eller på forretningstur.

Er der noget, du håber, dine børn vil gøre anderledes end dig i deres karriere/livsvalg? At vælge med hjertet og ikke med hovedet. Jeg er glad for, at jeg har arbejdet hårdt i mange år, og det giver pote nu, at jeg kan leve på den måde, jeg gør, men når jeg kigger tilbage, har fornuften haft for meget at sige. Jeg tror på, at det er vigtigt at vælge på baggrund af begge dele, men hverken hjertet eller fornuften skal tage overhånd.

Hvilken værdi i forhold til arbejdslivet, håber du, dine børn tager med sig ind i voksenlivet?
Det behøver ikke at være så stringent. De kan skabe deres eget arbejdsliv på en utraditionel måde. Det kræver meget vilje at gøre anderledes, og det er ikke nemt. Men det kan lade sig gøre, og resultatet er det hele værd.

1 Comment
 1. Fin og relevant artikel

  Ærø er et skønt sted, hvor min morfar i sin tid var dommer jeg har også længe praktiseret simple living med tid til at være med mine kære og kunne mærke mig selv nok til at styre indefra, det kommer dine børn også til at kunne med det du og din kone viser dem Lasse

  Dejligt at læse om

  Kh
  En øboer på fastlandet

  Helle-Sofia