Tjek ud af hverdagen: Pauserum

Tjek ud af hverdagen.

I en travl hverdag har vi brug for at tjekke ud en gang imellem, tage en pause og tanke energi. I serien Tjek ud af hverdagen undersøger jeg forskellige muligheder for at tjekke ud, og denne gang har jeg besøgt Mette Hyldgaards Pauserum

Af Janni Pilgaard

Mette Hyldgaard afholder hver måned et Pauserum, hvor hun i 5 kvarter guider 8 deltagere igennem blide yogaøvelser og meditation.

Klokken er lidt over 15. Jeg lukker computeren, kaster den i tasken, tager jakke på og afsted på cyklen. Henter børnene i skole og børnehave, kommer hjem, tømmer opvaskemaskinen og finder lidt eftermiddagssnacks frem. Jeg når lige at sidde lidt i solen med den yngste, inden jeg går ind og roder bagerst i skabet efter noget tøj, der kan bruges til yoga. Det ligger godt gemt.

Jeg står klar, da min mand kører bilen i garagen lidt i 17 og råber nærmest på vejen ud af indkørslen til ham, at den mellemste er hjemme hos en fra sin klasse, og at de kører ham hjem.

Så er jeg på cyklen på vej for at tjekke ud af hverdagen i en times tid. Det er muligvis temmelig tiltrængt.

Et pejlemærke for hvordan man har det
Jeg har tilmeldt mig Pauserum hos Mette Hyldgaard. Ifølge begivenheden på Facebook er Pauserummet, som varer 5 kvarter ”et rum, hvor vi udforsker stilheden, langsomheden og nydelse i form af meditation og slow yoga.”

”Her får man foræret et pauserum, og så tager jeg mig af tiden, og du skal bare ligge dig ned og tjekke ind med dig selv. Pauserummet kan være med til at minde os om, hvordan det gode rolige åndedræt er, hvordan kroppen føles, når den er i ro. Hvis bare man kommer en gang imellem, så kan man lidt bedre huske, hvordan roen føles og finde den,” fortæller Mette, inden de andre deltagere kommer.

Pauserummet kan være med til at minde os om, hvordan det gode rolige åndedræt er, hvordan kroppen føles, når den er i ro.

”Jeg hører fra mange deltagere, at det kan være svært at give sig selv lov til pauser derhjemme. Man kan godt have intentionerne om det, men så ringer telefonen, eller børnene vil en noget, eller man kommer selv i tanke om noget, og så fortsætter man i stedet for at tage en pause. Det gør man ikke her, for her er rummet sat til, at man når ned i roen.”

Kan jeg finde roen?
Jeg er spændt på, om jeg kan finde ned i roen. Jeg er i hvert fald ikke ret god til at huske at trække vejret helt ned i maven, gad vide om pauserummet kan få mig til det. Det er nogle år siden, jeg har lavet yoga og mediteret, og det er aldrig noget, jeg har dyrket i længere perioder. Senest var, da jeg var gravid med min yngste, som er 4 år nu.

Pauserummet afholdes i Skønt, som er Mettes lokaler. Det er en 2 værelses lejlighed på 1. sal, hvor stuen er yogasal, og i værelset ved siden af kan man sætte sig med kaffe, te og chokolade, som står klar, og snakke med de andre deltagere før og efter pauserummet.

Yogasalen er gjort klar. Der er påskeliljer og friske skud i en vase i vindueskarmen, og to lamper, der giver et varmt lys. 9 måtter ligger klar med puder og tæpper. Vi er 8 kvinder i forskellige aldre, og vi lægger os til rette på hver sin yogamåtte, mens behagelig musik strømmer ud af højtalerne.

Ud af hovedet og ned i kroppen
”Glem hvad dit hoved fortæller dig, du skal kun lytte til din krop” siger Mette med sin rolige stemme. Det er svært, når alverdens tanker flyver gennem mit hoved: ”Hvad var det min kollega sagde om næste uge… nu skal jeg også huske at få meldt sommerferie ind for børnene … gad vide om jeg overhovedet kan finde ud af yogaøvelserne… osv. ”

Dybe vejrtrækninger. Det går helt godt med det, men tankerne flyver stadig.

Så begynder vi på en række langsomme yogaøvelser. Først skal vi bare dreje hovedet fra side til side, og langsomt kommer der mere bevægelse på. Det går bedre med at koncentrere sig, når jeg skal bevæge min krop. Der flyver stadig tanker ind, men det er nemmere at vifte dem væk, og Mettes rolige stemme og den behagelige musik gør også sit til at få roen til at indfinde sig.

Jeg er øm forskellige steder. Især i ryggen, og det går op for mig, hvor lidt opmærksomhed jeg giver min krop i hverdagen.

Jeg er øm forskellige steder. Især i ryggen, og det går op for mig, hvor lidt opmærksomhed jeg giver min krop i hverdagen.

Til sidst lægger vi os under tæpperne til den afsluttende meditation og dybe afslapning. Jeg kan ikke huske, om Mette talte undervejs, om vi hørte musik, eller om der var stille. Jeg ved bare, at da Mette siger, at nu skal vi til at vågne, synes jeg, at tiden er gået meget hurtigt, og jeg har egentlig mest lyst til at blive liggende.

Et godt råd fra en gudinde
Bagefter drikker jeg en kop te med de andre. Flere kender hinanden, og der snakkes lystigt. Mette har spredt Gudindekort ud over bordet. Gudindekort er et sæt kort med billeder af gudinder fra hele verden.

På det kort man trækker, er der et billede af en gudinde og et citat, som man kan vælge at se som et godt råd, en løftet pegefinger eller et pejlemærke i livet lige nu. Man bestemmer selv, om man vil trække et kort, og stemningen er løssluppen omkring kortene og deres betydning.

Jeg trækker Artemis, en græsk gudinde over natur og kvinders frugtbarhed. Der står: “You and your loved ones are safe and spiritually protected.” Det lyder jo meget godt, men der skal alligevel en del fantasi til at forstå, hvad jeg kan bruge det til i mit liv lige nu.

En reminder til mig selv
Da jeg kommer ud til min cykel i skumringen, synger fuglene ualmindeligt højt, synes jeg. Gjorde de også det, da jeg cyklede den anden vej? Måske er det bare foråret og skumringen, måske er det, fordi jeg for en gangs skyld ikke kun er i mit hoved med tanker om arbejde og aftensmad, at jeg er bedre til at lytte.

Hjemme er min mand i gang med at putte børnene, og der er opvask ud over hele køkkenet. Det er okay. Det føles faktisk ikke, som om jeg sådan rigtigt har tjekket ud fra hverdagen, men mere som om, at jeg har tjekket ind med mig selv og er blevet opmærksom på, hvordan min krop egentlig har det. Det er en reminder om, at jeg måske engang imellem skal give mit hoved en pause og i stedet for lytte til min krop.

Mette Hyldgaard: Derfor har vi brug for pauser

Ideelt set burde der ikke være brug for Pauserum. Vi har fået skabt en kultur, hvor de naturlige pauser er taget ud. Før vi fik den elektriske pære, stoppede man med at arbejde, når det mørknede, og i løbet af året var der indlagt nogle naturlige pauser, f.eks. når jorden hvilede.

Men alt det har vi på en måde hævet os op over. Vi hylder det actionprægede, og det at være i gang i vores kultur og glemmer at indlægge pauser.

Rigtig mange mennesker er jo i gang fra de står op, til de går i seng. Det kan godt skræmme mig lidt, hvor travlt vi har. Vi er så meget til stede i vores tanker, at vi nemt glemmer vores krop. Det er ukærligt overfor os selv, og det er destruktivt på den lange bane for vores hormonsystem, vores stressniveau, vores hjerter og vores hukommelse.

Tag det alvorligt, at vi har brug for pauser.

Om Mette Hyldgaard

Mette Hyldgaard er forfatter og ejer af Mettehyldgaard.dk, hvor hun tilbyder pauserum, kvindecirkler og retræter for kvinder. Hun er forfatter til bogen “Giv dig tid mor” og er optaget af, hvordan naturens og vores egne cyklusser har indvirkning på vores liv.

Pauserum er en månedlig begivenhed i Mettes lokaler Skønt i Norgesgade i Aalborg. Man tilmelder sig via hendes hjemmeside.

Læs mere på www.mettehyldgaard.dk