Tilpas dit arbejde til familielivet: Sådan griber du det an

Guide.

Få Lisbeth Odgaards gode råd til, hvordan du griber det an, hvis du ønsker, at din arbejdsplads skal lade dig tilrettelægge dit arbejde på en anden måde

Som småbørnsfamilie kan det være svært at få hverdagen til at fungere, og måske ønsker du, at din arbejdsplads vil give dig mere fleksibilitet, deltid, andre opgaver eller noget andet, der kan få jeres familieliv til at hænge bedre sammen.

Men det er langt fra alle arbejdspladser, der selv lægger op til, at du kan tilrettelægge dit arbejde på en anden måde end dine kollegaer. (Læs f.eks. artiklen Arbejdsmarkedet passer ikke til moderne familier). Det er derfor dig som medarbejder og leder, der gennem spørgsmål og krav til arbejdspladsen, kan være med til at flytte noget – både for dig selv og for andre småbørnsforældre, der kommer efter dig. Ifølge Lisbeth Odgaard er der tre step til, hvad du selv kan gøre.

  1. For det første skal du give sig selv den selvtillid, der burde være i, at man har små børn. Find fred i, at du er småbørnsforælder, og det er du i en periode, og det er helt i orden. Og hvis arbejdsgiveren ikke er enig, så er det altså ikke dig, men arbejdsgiveren der tager fejl. Hvis ikke vi får børn, så går samfundet jo fallit.
  1. Find ud af, hvad der vil fungere for dig og din familie. Det er vigtigt, at det er hele familien, selvom mange kvinder siger, at det er dem, der ikke kan få det til at fungere, fordi deres mand er glad, som det er. Men man må se på familielivet holistisk og tage snakken derhjemme, så hele familien er med i processen.
  2. Når snakken er taget derhjemme, må du stille krav til din arbejdsgiver. Og selvom du måske ønsker deltid i en periode på 6 måneder eller 3 år, må du også gerne stå fast på at beholde de spændende og sjove opgaver. Det er en udfordring for mange arbejdsgivere, fordi du går ind og udfordrer en hel kultur. Derfor er det også en god ide at prøve at finde nogle ligesindede forældre på arbejdspladsen, så du finder ud af, at du ikke er den eneste, der har det sådan her. Hvis din nabo har små børn, tænker han eller hun sikkert det samme.

Læs også hvordan Mie har tacklet at komme tilbage til et lederjob efter sin første barsel

Om Lisbeth Odgaard

Lisbeth Odgaard er ejer og CEO i virksomheden Potential Company, som tilbyder virksomheder hjælp til at arbejde med sammenhængen mellem menneskelige og forretningsorienterede perspektiver.

Potential Company har særligt fokus på, hvordan virksomheder kan arbejde med medarbejderes balance mellem karriereambitioner og familieliv samt virksomheders barselskultur.

Læs mere på Potential Companys hjemmeside