Tanja har sprængt rammerne: Tid, penge og rejser

Interview.

Selvstændig med fire jobs/virksomheder, en arbejdsuge på 25-30 timer og en god løn. Det kan da ikke passe? Eller kan det? Tanja Lundgaard har stykket sit arbejdsliv sammen på en måde, der gør det muligt for hende

Af Janni Pilgaard

”Det er noget med at have modet til at gå med det, ens hjerte fortæller, er det rigtige. Det værste, der kan ske, er jo, at jeg er nødt til at gå ud og tage et almindeligt chefjob igen,” siger Tanja Lundgaard, om de valg hun har taget de sidste par år for at skabe et arbejdsliv, der passer til de ønsker, hun har for sig selv og hendes tre børn.

Det værste, der kan ske, er jo, at jeg er nødt til at gå ud og tage et almindeligt chefjob igen

Efter i 14 år at have kravlet støt op af karrierestigen indenfor HR og strategiudvikling, hvor hun senest var Head of HR i en af landets største fastfoodkæder, besluttede Tanja Lundgaard under en længere rejse i december 2017, sig for at skabe et anderledes arbejdsliv med flere jobs og færre arbejdstimer. Med et mål om at opnå et mere bæredygtigt arbejds- og privatliv.

Topjobs med fleksibilitet
Faktisk har Tanja Lundgaard altid haft fokus på at tilpasse arbejdslivet til familielivet og sat tiden med sine tre børn på 8, 10 og 19 år højt og derfor haft fokus på, at hendes jobs skulle indeholde fleksibilitet.

”Når jeg har sagt ja til et job, har jeg altid holdt på, at det var en betingelse, at jeg eksempelvis kunne få lov til at købe mig til noget mere ferie eller have en fleksibel arbejdsform. Og så har jeg holdt på, at jeg hver onsdag, selvom jeg har siddet i de her topjobs, er gået kl 13, for der har jeg børnegymnastikhold i hallen. Det har faktisk aldrig været et problem, men man skal turde spørge om muligheden.

De seneste fire år har en ekstra betingelse været, at der var plads til et bijob som censor på universiteterne, som betyder, at hun i januar og juni bruger meget tid på den opgave.

Behov for at gøre noget anderledes
På trods af Tanjas fokus på at tilpasse arbejdslivet til familielivet, så hun pludselig sig selv som HR-chef i en virksomhed, som fejrede og belønnede ledere og medarbejdere for antallet af arbejdstimer frem for den værdi, de skabte. Og det passede ikke særlig godt til Tanjas værdier.

”De havde nogle værdier, der sagde, at jo mere man arbejdede, jo bedre. Altså det der med at man var rocker sej, hvis man havde arbejdet 80 timer i sidste uge og i øvrigt også lørdag og søndag. Jeg havde en fornemmelse af, at jeg aldrig kunne tillade mig at ånde ud, og nyde alt det andet fantastiske livet indeholder end arbejde. Jeg savnede at se mine børn gro. Jeg har i en del år levet efter et princip om at fejre hverdagen, for den er der mest af. Men det var forsvundet”.

De havde nogle værdier, der sagde, at jo mere man arbejdede, jo bedre.

Tanja mistrivedes i jobbet, og samtidig oplevede hun, at hendes yngste søn, som er født med en muskelsygdom havde nogle behov, hun havde svært ved at imødekomme, som situationen var, og hun vidste, at hun måtte gøre noget anderledes.

Flere små jobs frem for ét fuldtidsjob
Tanjas udgangspunkt var, at hun ikke ville arbejde mere end max 25-30 timer om ugen og gerne ville kunne holde fri 1-2 dage om ugen og derudover rejse 2 måneder hver vinter.

”Jeg læste en artikel, hvor en fremtidsforsker fortalte om at sammensætte sit arbejdsliv ud fra flere forskellige små jobs. Så i stedet for at have ét fuldtidsjob, kunne man skabe sit eget job via flere små jobs. At om 10 år arbejder mange på den måde. Jeg kunne se ideen, for på den måde kan jeg i perioder skrue op i tid ved at tage flere kunder ind, og i andre perioder skrue ned ved at vælge opgaver fra.”

Så i stedet for at have ét fuldtidsjob, kunne man skabe sit eget job via flere små jobs.

Den artikel gjorde udslaget, for med censorjobbet som ét af de små job, var Tanja allerede godt på vej med en ny livsstil, og derfor tog hun i januar 2018 beslutningen om at stoppe op og bruge noget tid på at etablere sig som selvstændig, og dermed skabe et nyt arbejdsliv for sig selv.

3 virksomheder og et censorjob
I marts 2018 opstod ideen til virksomheden Matematik i Fokus, hvor hun tilbyder forløb med matematiktræning for børn. I løbet af sommeren 2018 kom virksomheden HR i Fokus til, hvor Tanja tilbyder sig som deltids HR-chef i små og mellemstore virksomheder, som ikke har brug for en HR-chef på fuld tid. Og i oktober startede hun op som headhunter i et samarbejde med 7 andre headhuntere, som deler værktøjer, kontor og sekretær.

”Jeg kan godt holde det på 25-30 timer om ugen. Og så har jeg mit censorjob, som fylder rigtig meget i januar og juni måned, som så er to måneder, hvor jeg har valgt at arbejde rigtig meget, for at jeg så ikke skal arbejde så meget resten af året.”

Lige nu har Tanja to kunder i virksomheden HR i Fokus, hvor hun arbejder 1-2 dage om ugen. Matematiktræningen tilbyder hun kun i perioder, hvor hun kan finde tiden til det, og headhunteropgaverne kan hun også vælge til og fra, som det passer ind. Og allerede nu er Tanja der, hvor hun tjener en del mere, end før hun blev selvstændig, selvom hun arbejder meget mindre.

Til og fravalg
Tanja bor i et hus i et villakvarter i Vejle, som hun beholdt, da hun for 6 år siden blev skilt. Hver vinter rejser familien 2 måneder på rygsækrejse et sted i verden. Og lige præcis huset og den årlige rejse var de to ting, hun skulle have plads til i det budget, hun lagde sidste forår, da hun lagde sit arbejdsliv om.

”Jeg satte mig ned og kiggede på mine udgifter. Jeg ville blive i mit hus, for det er vigtigt for mine børn, og jeg ville rejse på en lang tur om vinteren. Hvad skulle der til økonomisk, for at det kunne løbe rundt? Og så kunne jeg se, at bare med censorjobbet kunne jeg leve langt og så skulle der faktisk ikke så meget mere til, for at jeg kunne blive i mit hus.”

Jeg ville blive i mit hus, for det er vigtigt for mine børn, og jeg ville rejse på en lang tur om vinteren. Hvad skulle der til økonomisk, for at det kunne løbe rundt? 

Den store firma-Mercedes blev skiftet ud med en gammel Peugeot, og er sidenhen suppleret med en mindre ny bil. Barnepige, rengøringshjælp og vinduespudsning er opsagt, men Tanja føler ikke, at det er store afsavn:

”Det har selvfølgelig en pris. Jeg har bare svært ved at se prisen, for jeg er ikke gladere af at have en stor Mercedes. Det er noget med at ryste posen og gentænke sin situation og så se på, hvad der er vigtigt at beholde, og hvad der er vigtigt at have brugt tid på den dag låget på kisten lukkes. For mig er det at gøre karriere i mit eget liv”

Der blev ikke brug for plan B og C
Efter budgettet var lagt og beslutningen taget, var Tanja ikke i tvivl.

”Jeg synes, jeg sover roligt om natten, fordi jeg kunne se at min økonomi ville hænge sammen, men selvfølgelig har jeg indimellem tænkt: ‘hvad hvis det ikke går, hvor nemt bliver det så at få et job igen bagefter?’

Jeg havde tænkt, at jeg måske ville blive nødt til at arbejde på en fabrik hver anden weekend, når min børn var hos deres far, for at nå hen til der, hvor jeg er i dag. Det er bare gået meget nemmere, end jeg havde regnet med, så jeg har ikke haft brug for plan b og c. Og nu kunne jeg sagtens bestille en ny Mercedes, men det har jeg ikke lyst til.”

Succeskriterier og misundelse
Tanja har intet negativt at sige om sit arbejdsliv, men hun oplever indimellem, at andre ikke forstår hendes valg. Blandt andet giver nogle udtryk for, at hun er uambitiøs, når hun ikke ønsker at bruge mere tid på sine virksomheder.

Det handler om at arbejde med sit eget mindset. Hvad er status, succes og karriere for dig?

”Det handler om at arbejde med sit eget mindset. Hvad er status, succes og karriere for dig? Det, at jeg kan tumle min egen virksomhed, er succes for mig, og det at jeg faktisk har været sammen med mine børn hver dag, har lavet ting sammen med dem og kan lave lektier med dem mens de stadig er friske.” Vi har mere hverdag end vi har weekend, og jeg har fået tid til at være Tanja, og ikke kun mor og chef”.

Janteloven lever
I andre situationer møder hun en form for misundelse fra folk, som føler sig låst i mere faste rammer og måske også med en mere presset økonomi.

”Jeg mærker indimellem, at der kommer noget jantelov indover. At nogle kan reagere negativt på, at jeg lægger et billede op på Instagram af, at jeg slapper af en onsdag formiddag, hvor de fleste er på arbejde. At nogen undrer sig over, at vi kan rejse så meget, selvom jeg er alenemor og ikke arbejder fuld tid. Til gengæld rejser vi så ikke udenlands i sommerferien, og vores rygsækrejser koster ikke meget mere end mine veninders 14 dage på Mallorca i sommerferien.”

Der er kun én der har ansvaret for dit liv
Tanja ved godt, at hun er First Mover, og hun kan sagtens se, at ikke alle lige så nemt vil kunne gøre hende kunsten efter, men misundelsen kan hun ikke helt følge.

”Jeg kan jo godt forstå det, men jeg har det sådan, at der kun er én, der har ansvaret for dit liv, og det er dig selv. Vores samfund er måske nok ikke gearet til det fleksible arbejdsliv, men vi lever trods alt i et samfund med frie rammer, og vi har jo altid et valg, og jeg tror, at fremtidsforskeren har ret. Om 10 år arbejder langt flere som jeg”.

Læs også artiklen: Arbejdsmarkedet passer ikke til moderne familier

Læs hvordan Mie har håndteret at have et lederjob før og efter barsel

Om Tanja Lundgaard

Tanja Lundgaard er 41 år, bor i Vejle og er alenemor til tre børn på 8, 10 og 19.

  • Uddannet cand.merc. I strategi og ledelse
  • Ejer af virksomheden HR i Fokus, hvor hun tilbyder små og mellemstore virksomheder at være deltids HR-chef.
  • Ejer af virksomheden Matematik i Fokus, hvor hun tilbyder matematiktræningsforløb for børn i 0.-5. klasse.
  • Selvstændig headhunter hos Effektiv Rekruttering
  • Censor hos det erhvervsøkonomiske censorkorps