Anmeldelse
En 4 timers arbejdsuge. Lyder det fristende? Al den fritid. Amerikaneren Timothy Ferriss skrev i 2008 bogen ”4 timers arbejdsuge”, som hurtigt blev en bestseller. Få en anmeldelse af bogen og nogle af Ferriss tips her
Af Janni Pilgaard
Selvom ”4 timers arbejdsuge” er fra 2008 så giver bogen faktisk stadig en ret fin opskrift på, hvordan du kan skære din arbejdstid betydeligt ned og samtidig tjene mange penge. Og det gælder uanset om du er selvstændig eller lønmodtager.
Nogle af tiltagene, du skal gøre for at nå helt ned på en fire timers arbejdsuge, er så ekstreme, at det er de færreste, der vil kunne gøre det – og måske også vil ønske at gøre det.
Få mine 5 tiltag til en mindre travl hverdag
Relationer er skåret fra
Ferriss giver råd som at få en billig indisk assistent, der laver arbejdet for dig, at du kun skal besvare mails 1 gang om ugen og skære al smalltalk og unødvendig kommunikation væk.
Alt der handler om relationer skærer Timothy Ferriss fra. Der er ikke skyggen af medmenneskelighed, tanker om samfundsansvar eller bare relationer til andre for sin egen skyld. Det eneste mål er at arbejde så lidt som muligt. På den måde går bogen alt for langt, hvis du spørger mig. Hans passion er simpelthen at arbejde så lidt som muligt og samtidig tjene mange penge på bekostning af alle andre værdier.
Hans passion er simpelthen at arbejde så lidt som muligt og samtidig tjene mange penge på bekostning af alle andre værdier.
Gode metoder til effektivitet
Men når det er sagt, så er der virkelig også nogle gode konkrete metoder og ideer til, hvordan vi kan skære ned på arbejdsbyrden og få mere tid til det, vi hver især gerne vil. Og nogle af dem vil jeg kort beskrive her. Ferriss har en forretning, hvor han sælger sportsudstyr, som han bruger som eksempel.
Produktiv frem for aktiv. Ferriss mener, at man skal se kritisk på sine arbejdsopgaver. Vi kan hurtigt fylde dagen med opgaver, men vi bør være kritiske og se på hvilke opgaver, der faktisk flytter noget og har en betydning og rykker noget.
80/20 reglen. Produktivitet hænger tæt sammen med 80/20 reglen, som siger, at 20% af dit arbejde skaber 80% af dine resultater. Og med den i baghovedet kan vi så skære næsten 80% af vores arbejde væk og alligevel få gode resultater. I Ferriss forretning betyder det, at han vælger at bruge tid på de kunder, der er nemme og køber meget og direkte afviser kunder, som er meget besværlige og tidskrævende.
20% af dit arbejde skaber 80% af dine resultater.
Parkinsons lov, siger, at en kort deadline gør dig mere effektiv. Hvis du sætter 1 time af til en opgave, bliver den 95% lige så god, som hvis du sætter 2 timer af til den. Hvis du giver dig selv 2 uger til en opgave går du til og fra og bruger meget mere tid og energi, end hvis du giver dig selv 2 dage til den. Og resultatet er stort set det samme.
Mailkultur. Tim Ferriss kommer med en opskrift på, hvordan man kan nøjes med at tjekke mails 1 gang om ugen. Det handler om at ‘opdrage’ samarbejdspartnere til ikke at forvente hurtigt svar og ved at formulere sig på bestemte måder, som ikke lægger op til længere mailudvekslinger.
Uddelegering af ansvar. Når man tør uddelegere ansvaret for konkrete opgaver til andre, bliver man ikke flaskehals og kan dermed undgå at være tilgængelig hele tiden.
Remote arbejdsliv for lønmodtagere
Ferriss har en helt konkret metode til lønmodtagere, til hvordan man går fra at sidde fuld tid fysisk på kontoret til at arbejde 100% hjemmefra (eller hvor du nu har lyst til at tilbringe din tid). Metoden handler om langsomt at vise sin leder, at du er mere effektiv, når du arbejder hjemmefra. Dermed får du lov til at arbejde mere og mere remote. En metode mange allerede er godt i gang med her under corona.
Målet er jo så, at når du ikke længere behøver at være tilstede, så benytter du alle effektiviseringsmetoderne til at sætte din arbejdstid ned. Og så kan du få fuld løn for 4 timers arbejde, uden at arbejdsgiveren får mindre ud af det.
Læs Gittes Stounbergs metoder til at arbejde færre timer og nå det samme
Arbejdstid eller effektivitet?
Tankerne om effektivisering og nedbringelse af arbejdstiden er interessante, synes jeg. For hvad er det vigtigste? At vi arbejder 37 timer, eller at vi når det, vi skal? Og hvem skal belønnes for den ekstra effektivitet, er det arbejdsgiveren eller den ansatte? Det kunne være interessant at høre, hvordan han ser på sine ansattes effektivitet, betaler han gerne dem fuld løn for en 4 timers arbejdsuge?
Hvem skal belønnes for den ekstra effektivitet, er det arbejdsgiveren eller den ansatte?
Lev livet nu
Jeg kan også godt lide Tim Ferriss tanker om, at vi skal have tid til at nyde livet løbende og ikke kun arbejde hen mod pensionen. Han fortæller en anekdote om en fattig fisker i Mexico. Fiskeren fisker lige præcis så meget, at han og familien kan blive mæt og have nok til at leve spartansk og derudover slapper af og nyder livet.
Da Ferriss spørger fiskeren, om han ikke vil optimere og få en stor forretning ud af sit fisketalent, så svarer han, at han allerede lever det liv, han ønsker, så hvorfor skulle han det. Og den pointe kan jeg godt lide. At vi i stedet for at stræbe efter noget ydre, husker på at leve det liv, vi ønsker lige nu og her.
Find balancen
Bogen har altså mange gode pointer og metoder, der kan gøre arbejdslivet mere effektivt og sætte tid fri, hvilket vi nok er mange der drømmer om.
Men selvom en fire timers arbejdsuge lige umiddelbart lyder fristende, så ville jeg ikke kunne finde passionen i at arbejde så lidt som muligt på bekostning af relationer og engagement. Så som altid handler det om at finde sin egen balance og tage det med, der giver mening for dig.

Timothey Ferriss bog “4- timers arbejdsuge” fra 2008 kan lånes på biblioteket eller købes i forskellige online boghandler på både dansk og engelsk.
Læs mere af og om forfatteren på hans blog.