Skab forandring og hold fast – 5 trin

At skabe nye vaner og holde fast er ikke særlig let. Én ting er at have lyst til at skabe forandring, noget andet er at gennemføre. Skab forandring med denne guide med 5 trin til at gennemføre

af Janni Pilgaard

Skab forandring. Spring ud i det.
Som mennesker har vi tre grundbehov. Vi har behov for at føle os kompetente til det vi laver. Vi har behov for at føle os accepteret, og vi har behov for at føle os i kontrol.

Og lige præcis de tre ting kommer i spil, når vi skal i gang med at gøre noget nyt. Vi føler os sjældent kompetente, når vi skal noget, som vi ikke har prøvet før, vi kan være bange for om, vi bliver accepteret, når vi vælger at gøre noget andet, end vi plejer, og så mister vi faktisk også kontrollen. Så der er ikke noget at sige til, at det kan være svært at forandre større ting i livet. Læs mine tanker om at komme ud af komfortzonen, da jeg besluttede at blive selvstændig.

Derfor kan det ofte virke som det nemmeste og bedste at lade tingene være som de er. Men der ligger også en stor mængde energi i forandringen og det at komme ud af sin komfortzone. Og den tilfredsstillelse og udvikling, du oplever efter at have gennemført en forandring, er alle de svære følelser værd.

Skab forandring med 5 trin

Det er ikke raketvidenskab at gennemføre en forandring, men pga. de mange følelser, der kan være i spil, er der så meget, der kan stoppe processen. Med de følgende 5 trin, kan du afhjælpe, at du giver op og ikke får skabt den forandring du drømmer om.

1. Vær bevidst om, hvad du vil opnå. Det er vigtigt, at du er meget konkret med, hvad du vil opnå med forandringen. Forestil dig, hvordan dit liv ser ud, når du har opnået forandringen. Når du kan se det for dig, er det lettere at bevare motivationen i det lange løb. Læs mere om at sætte dig mål her.

2. Planlæg processen. Hvis det er en stor forandring, du gerne vil skabe, kan det hjælpe dig, at bryde forandringen ned i mindre dele og planlægge, hvornår du vil gøre de forskellige ting. F.eks. vil du måske gerne have et nyt job, men føler ikke at du har kompetencerne til det, eller i hvert fald ikke får de jobs, du søger. Så er første skridt måske at finde ud af, hvad du mangler for at komme i betragtning til den type job du ønsker. Nogle gange er der også økonomiske overvejelser eller udfordringer blandet ind i denne proces, og det er du nødt til også at tage med.

3. Find opbakning. Når det nu er så svært at skabe forandring er det utrolig vigtigt at finde nogle, som bakker dig op, Måske nogle som er i gang med en lignende forandring eller nogle, som du ved, vil bakke dig op på de dage, der er hårde.

4. Handling. Du skal beslutte dig for at gøre noget. Det er ofte her vi stopper, fordi vi bliver ved tanken og de gode intentioner. Undskyldningerne og overspringshandlingerne står i kø. Måske skal du sætte et bestemt tidsrum af hver uge til at arbejde på din forandring, måske skal du tilmelde dig et kursus eller noget andet, så du ved du kommer i gang. Og så skal du huske at fejre dine successer undervejs for at holde motivationen oppe. Læs om hvordan du kan blive mere effektiv, og få tid til at skabe forandring.

5. Hold fast. Vær tålmodig og giv ikke op. Belønningen skal være attraktiv, ellers er det for nemt at give op. Du skal hele vejen igennem kunne se meningen med hvorfor du udsætter dig selv for manglende kontrol. Så skriv det ned, så du hver gang du bliver i tvivl kan gå tilbage og huske dig selv på, hvor du er på vej hen

Held og lykke med at skabe de forandringer, du ønsker og del dine drømme med os andre på Balancebarens Instagram.