Lederjob før og efter barsel: Man kan skabe en god situation for sig selv

Interview

Hvordan er det egentlig at komme tilbage til sit lederjob efter sin første barsel? For Mie Elmkvist Schneider har det været en naturlig proces, hvor hun ikke føler, at hun er gået på kompromis med hverken sine faglige ambitioner eller sine ønsker for familielivet

Af Janni Pilgaard

Mie Elmkvist Schneider venter på mig i receptionen hos virksomheden Siteimprove bag Nyhavn i København sammen med sin 10 måneder gamle datter Evelyn. Vi skal mødes for at snakke om, hvordan Mie har tacklet at komme tilbage til sit lederjob efter sin første barsel.

Egentlig har hun fri i dag, fordi Evelyn først har fået en vuggestueplads om et par uger, og forældre og bedsteforældre har derfor planlagt at skiftes til at passe hende indtil da. Og i dag er det altså Mies vagt. Alligevel har hun inviteret mig på frokost i virksomhedens kantine, hvor hun har arbejdet, siden hun i 2011 blev færdiguddannet cand.ling.merc. fra CBS.

”Jeg kunne rigtig godt lide at være på barsel, men jeg glædede mig også til at skulle tilbage på arbejde. Jeg var spændt på at komme i gang i en ny afdeling” fortæller Mie, som allerede mens hun var gravid, aftalte med sin chef, at hun ønskede at skifte arbejdsområde, når hun vendte tilbage fra barsel.

Samme ambitioner som før
For syv et halvt år siden, da Mie startede hos Siteimprove, var der 40 medarbejdere i virksomheden. Nu er der 200 medarbejdere i den danske afdeling og 500 ansatte på verdensplan. Den udvikling har givet Mie mulighed for løbende at få nye udfordringer og nye stillingsbetegnelser. Sin første lederstilling fik hun efter et år i virksomheden, og det er en position, hun befinder sig godt i. Og ambitionerne har ikke ændret sig, selvom hun er blevet mor.

”Jeg har helt klart en ambition om, at jeg gerne vil have meget medbestemmelse både i mit arbejde og i de beslutninger, der bliver taget på min arbejdsplads. Jeg har ikke behov for en stor titel, men jeg har behov for at være med til at bestemme,” siger Mie, mens hun samler et æble op, Evelyn har kastet på gulvet.

Jeg har ikke behov for en stor titel, men jeg har behov for at være med til at bestemme

Nye prioriteringer
Da Mie blev gravid, var hun salgschef og havde mange rejsedage. Selvom hun var glad for stillingen, vidste hun, at lysten til at rejse så meget ville forsvinde, når hun blev mor, og samtidig havde hun også et ønske om at arbejde mere med udvikling frem for med drift. Det italesatte hun overfor sin chef, Siteimproves ejer, som tilbød hende en ny stilling som leder for et team i udviklingsafdelingen.

Mie startede i sin nye stilling i januar i år, da Evelyn var 7 måneder gammel. Hendes mand Dave fortsatte barslen.

”Det var en blid måde at starte op på, fordi de to var hjemme. Det ville nok have været vildere, hvis Evelyn også skulle være startet i vuggestue på samme tid,” siger Mie, som også er bevidst om, hvordan hun er nødt til at tilrettelægge sit arbejde på en anden måde, end da hun ikke skulle tage hensyn et barn.

”Jeg har heldigvis den fleksibilitet, der gør, at jeg kan arbejde, når jeg vil. Selvfølgelig skal jeg jo være der for dem, der refererer ind til mig, men det når man jo sagtens i et fornuftigt tidsrum. Min effektivitet er virkelig også steget meget, fordi jeg ved, at jeg skal ud af døren kl. 16.”

En arbejdsplads med plads til at være familie
I kantinen kommer enkelte hen og siger hej til Mie og dikker den lille charmetrold Evelyn, men det virker ikke til, at det er et særsyn at se en medarbejder med et barn på armen.

Mange af Mies kollegaer har også børn, og Mie fortæller, at der er fleksibilitet i arbejdstilrettelæggelsen og tillid til, at medarbejderne når det, de skal. For Mie har det derfor ikke været svært at leve op til de samme krav på arbejdspladsen, som før hun blev mor.

Følelsen af at det er helt i orden at prioritere sin familie bliver understreget, når hendes chef f.eks. minder hende om at planlægge et møde i god tid til, at hendes mandlige kollega kan nå at hente børn. Mie oplever generelt en stor forståelse for, at medarbejderne også skal have privatlivet til at hænge sammen, og det har stor betydning for hende.

Jo mere min arbejdsplads har gjort for mig, for at få hele mit liv til at lykkes, jo mere dedikeret bliver jeg

”Jo mere min arbejdsplads har gjort for mig, for at få hele mit liv til at lykkes, jo mere dedikeret bliver jeg. Men jeg tror desværre, at der tit er en opfattelse af, at forældre er mindre dedikerede, og derfor bliver der mange steder ikke gjort nok på det område.”

Vis selv vejen
Selvom Mie er taknemmelig for at arbejde et sted med rummelighed i forhold til familielivet, så mener hun også, at meget af ansvaret ligger hos en selv.

”Man kan skabe en god situation for sig selv langt hen af vejen. Og det gælder både på arbejdet og hjemme. Jeg tror, der er mange, der ikke beder om det, de gerne vil have og måske kunne det have været anderledes, hvis de havde gjort det. Det værste, der kan ske, er, at man får et nej.”

Man kan skabe en god situation for sig selv langt hen af vejen. Og det gælder både på arbejdet og hjemme.

Evelyn gnider sig i øjnene, og der er en anden medarbejder, der gerne vil bruge det mødelokale, vi sidder i, så vi begynder at pakke sammen.

”Jeg tror, folk nogle gange er lidt for unødvendigt ydmyge. Som om, at når man kommer tilbage fra sin barsel, skal man være glad for det, man får. Men så giver du jo ikke det bedste, du kan, og det har hverken du selv eller virksomheden glæde af,” slutter Mie, inden hun pakker Evelyn i barnevognen, og vi siger farvel.

Læs om HR-chefen, der valgte et helt andet arbejdsliv

Læs også artiklen: Arbejdsmarkedet passer ikke til moderne familier

Mies tre gode råd til andre, som skal have deres første barn

  1. Tal med din partner om, hvad der er vigtigt for jer hver især i den nye hverdag, I skal i gang med. Gør det til et fælles mål, at I begge to får mulighed for at gøre de ting, der giver jer overskud hver især. For mig er det f.eks. vigtigt at få mulighed for at træne og se mine veninder, og for min mand er det vigtigt at få tid til at spille golf og vedligeholde det netværk, han har der.
  2. Forbered dig allerede inden barslen på, at dit liv og dine prioriteringer ser anderledes ud, når du kommer tilbage og snak med din leder om, hvordan du ønsker, at dit arbejdsliv skal se ud, når du kommer tilbage. Måske ønsker du en anden type opgaver, mere fleksibilitet eller noget andet. Hvis du ikke siger det højt, kan din arbejdsplads ikke vide, at du ønsker noget anderledes, og det giver ro i maven at have aftalerne på plads, inden man skal tilbage.
  3. Hold kontakten til din arbejdsplads under barslen. Jeg har løbende holdt mig opdateret via en intern app, hvor jeg bl.a. kunne se optagelser fra personalemøder. Jeg har også besøgt arbejdspladsen og spist frokost med mine kollegaer. På den måde har jeg hele tiden følt mig som en del af virksomheden, og det har ikke virket så voldsomt at skulle tilbage.

Om Mie Elmkvist Schneider

Mie Elmkvist Schneider

33 år, bor i Tårnby på Amager

Gift med Dave og mor til Evelyn på 10 måneder

Director of Product Development hos softwarevirksomheden Siteimprove