Karrieredrømme: ‘Voksenjob’ og kreativ hobbyvirksomhed

Trine Skau fortæller her om sin hverdag med både et fornuftigt fast ‘voksenjob’ i det offentlige og en kreativ hobbyvirksomhed ved siden af. Ambitionerne har ændret sig med tiden, hvor kreativiteten er blevet vigtigere og tiden på det fornuftige job er skåret ned.

Har du fulgt den vej i dit arbejdsliv, du forventede som nyuddannet?

Da min uddannelse som cand.it. i Interaktive Digitale Medier kan lægge op til et ret kreativt job inden for spil/app-udvikling, oplevelsesdesign, mv. og min interesse er det kreative, vil jeg sige nej. Jeg har altid drømt om noget kreativt, noget vildere! Men jeg mødte min mand, lige inden jeg skulle vælge min kandidat, og ret hurtigt vidste vi, at det skulle være os.

Derfor valgte jeg tage en kandidat, så vi kunne komme videre med vores drømme, som rejse, børn, hus og muligheden for at starte noget selv. Det var den sikre vej.

Fordi vi fik vores første barn, da jeg skrev speciale, gik jeg efter at få et job i det offentlige pga. de gode vilkår, når man har børn. Jeg havde haft studiejob i Aalborg Kommune, så jeg vidste, jeg ville befinde mig godt i det offentlige. Arbejdsopgaverne er dog langt fra så kreative, som jeg kunne drømme om, men det er et godt fast job, som passer perfekt ind i familielivet.

Forstå hvorfor det er svært at følge sine drømme og find modet 

Har der været nogle overraskelser undervejs? (F.eks. i forhold til hvad du kan lide at arbejde med eller andet)

Mine interesser og drømme har ændret sig mange gange i løbet af mine ungdomsår og mit voksenliv, men jeg har altid tænkt, at jeg ville synes, det var spændende at arbejde med kommunikation eller markedsføring. IT er ikke min force, men alligevel gik jeg den vej, da jeg fandt det spændende at arbejde med brugervenlighed og koncepter.

Det er kommet bagpå mig, hvor lidt spændende jeg faktisk synes, det er, at have et rigtigt ”voksenjob”.

Det er dog kommet bagpå mig, hvor lidt spændende jeg faktisk synes, det er, at have et rigtigt ”voksenjob”. Måske fordi jeg ikke har fundet min rette hylde. Men i høj grad også fordi jeg synes, det er meget mere spændende, det jeg laver i fritiden. Jeg har endnu ikke set en stillingsbeskrivelse hvor jeg tænker: DET er lige mig! Og det er også derfor jeg er her endnu, i mit job – fordi jeg har meget frihed, gode kolleger og er på nedsat tid. Arbejdsopgavernes vigtighed er blevet sekundære for mig.

Læs også om Rebekka der har fundet balancen som selvstændig

Hvad har været det vigtigste valg, du har truffet i dit arbejdsliv indtil nu?

Mit vigtigste valg i mit arbejdsliv er, at jeg er gået ned i tid. Jeg arbejder 31 timer, så jeg kan gå tidligere hver dag. Jeg drømmer desuden om at få en ugentlig fridag. Men så skal min hobbyvirksomhed kunne ”betale differencen”, og det gør den ikke pt. Med hensyn til familie og børn er dét, at jeg er gået ned i tid, det bedste vi har gjort. I forhold til at kunne drive en hobbyvirksomhed ved siden af, er det også virkelig vigtigt, da jeg har tid og overskud i hverdagen til at ”arbejde” videre om aftenen.

Hvad optager dig lige nu i dit arbejdsliv?

Jeg føler, der er to ben i min arbejdsliv. Det professionelle og min hobbyvirksomhed.

I mit professionelle arbejdsliv er det min primære arbejdsopgave at udvikle og drive et intranet. Det har været en benhård og ikke særlig sjov proces, som klart også har påvirket min trivsel og arbejdslyst i en negativ retning. Det er, efter knap 4 år, stadig den opgave der fylder mest, selvom vi er ved at være nogenlunde i mål.

I marts måned skal jeg til intranetkonference i København og deltage på en workshop om implementering af Microsoft Teams, og det ser jeg rigtig meget frem til og håber, det kan blive min fremtidige arbejdsopgave.

I min hobbyvirksomhed er jeg meget optaget af at manifestere mig. At få min målgruppe til at forstå, at jeg eksisterer. Det er hårdt arbejde, men for det meste sjovt. Jeg er i gang med at opsøge butikker og samarbejdspartnere, og det synes jeg er meget grænseoverskridende og svært at få taget hul på, men det er bare at kaste sig ud i det.

Derudover bruger jeg tiden på at udvikle produkter, så der hele tiden er noget nyt at komme efter. Markedsføring på Instagram og Facebook bruger jeg også meget tid på. Og så er jeg heldigvis blevet booket til to workshops i vinterferien, og jeg er blevet kontaktet med henblik på at samarbejde om flere workshops i sommerferien. Så jeg synes, der sker en del, og det giver mig de største sommerfugle i maven.

Læs om Sandra der fik behov for at gøre noget nyt efter hun blev mor

Har dine karrieredrømme ændret sig efter du er blevet mor?

Det har de! Selvom jeg altid har ”været kreativ”, så har jeg alligevel ikke tænkt så meget over, at det var den vej, jeg skulle gå. Jeg troede faktisk, jeg skulle gå efter at blive noget mere inden for mit professionelle felt. Jeg kunne bare mærke, at jeg ikke havde lyst til at gå efter en lederstilling, for jeg har ikke lyst til at arbejde mere, end jeg gør i forvejen.

Jeg troede faktisk, jeg skulle gå efter at blive noget mere inden for mit professionelle felt. 

Jeg vil bare gerne lave alt det sjove: deltage på konferencer, undervise, networke og få mere i løn. Så efter jeg blev mor vidste jeg 100 % at det var ikke noget for mig at blive leder. Jeg vil have mere tid med mine børn og mere tid til mig selv. Og siden jeg ikke elsker mit job, sådan som mange andre gør, så ville jeg bare gerne gå ned i tid. Ambitionerne forsvandt. Ikke dem alle, men dem der havde forbindelse til mit professionelle liv.

I stedet begyndte jeg at forfølge mine spirende drømme inden for det kreative felt. Det balancerede meget bedre med familielivet, bl.a. fordi jeg kan produktudvikle, når jeg er sammen med børnene eller om aftenen, når de sover. Og at gå ned i tid betød jo også mere tid til børnene og mine interesser.

Hvordan hænger dit arbejdsliv sammen med dit familieliv?

Jeg synes, det hænger rigtig fint sammen. Jeg har en leder, som arbejder ud fra idéen om frihed under ansvar. Det betyder, at så længe jeg holder deadlines, leverer og ellers er en god kollega, så går han ikke så meget op i, hvordan jeg afvikler mine timer. Det betyder rigtig meget, at jeg godt kan arbejde hjemme, hvis det passer bedst, og at jeg selv styrer min tid – jeg tror, jeg vil være rigtig dårlig til, hvis der var nogen, der ville ”holde styr på mig”.

På den her måde er der overskud til eventuelle syge børn og private aftaler og en hjemmearbejdsdag i ny og næ, og det betyder rigtig meget for mig. Det gør jo også, at jeg gerne åbner for min pc om aftenen, hvis jeg ved, der er noget, der presser på, eller det godt kan blive sent en anden dag. Fleksibiliteten går begge veje.

Læs om Mie, der er mor og leder med succes 

Hvad er dine karrieremæssige fremtidsplaner eller drømme?

Jeg drømmer om, at jeg får fundet et koncept for min hobbyvirksomhed, hvor der konstant er en form for flow, hvad enten det er, at jeg bliver booket til en workshop, eller at jeg sælger noget. På sigt skulle jeg gerne kunne tjene bare lidt ved siden af, så jeg kan gå mere ned i tid og frigive noget tid til min forretning. Det er 100 % det, jeg brænder for, så lige nu sår jeg en masse frø og glæder mig til fremtiden.

I mit professionelle arbejdsliv er mit største mål, at blive dygtigere til projektledelse og generelt være et aktiv for virksomheden. Selvom det ikke er mit drømmejob, vil jeg rigtig gerne gøre det godt. Jeg er sikker på, at det er det rigtige for mig at blive i min stilling. Jeg har en rigtig god leder, som forstår mig og ved, at jeg har en hobbyvirksomhed. Den frihed jeg har er guld værd. Det er en stor motivator for mig til at gøre det godt, nu jeg bliver betroet så stor frihed.

Jeg har undersøgt muligheden for at få et andet job, som frigiver tid i dagtimerne, men jeg kan mærke, at det ikke er det rigtige. Jeg kunne i princippet sagtens se mig selv yde pleje eller gøre rent eller pakke varer eller andet, men jeg er ikke interesseret i at arbejde på tidspunkter, hvor jeg i stedet kunne være sammen med mine børn. Jeg ville jo ikke holde dem hjemme fra institution i dagtimerne, selvom jeg ikke var på job der, for så ville jeg i stedet sidde i mit studio.

Jeg er heller ikke interesseret i at gå ned i løn. Min løn giver mig den frihed, jeg elsker til at kunne lave det, jeg vil med min familie, men også til at kunne investere i hobbyvirksomheden og til bare at kunne ”lege”. Jeg er ikke afhængig af at tjene min løn ind, og det gør det enormt sjovt og spændende bare at kunne lave det, jeg har lyst til, fordi jeg har lyst.

Om Trine Skau

Trine Skau er gift med Malte og har to børn, Clara på 5 år og Hugo på 2 år. Kommer fra Nordjylland, men bor i Bredballe i Vejle Ø og har boet i Vejle siden 2015.

Uddannet Cand. IT i Interaktive Digitale Medier ved AAU i 2014. Bachelor i Engelsk og International Virksomhedskommunikation.

Fik efter endt barsel i 2015 et barselsvikariat hos Billund Kommune som digitaliseringskonsulent og kommunikationskonsulent. Har siden 2016 arbejdet i Horsens Kommune som IT- og Digitaliseringskonsulent.

Sideløbende med sit faste job, startede hun i januar 2019 hobbyvirksomheden @TrineSkauIllustration.

No Comments Yet

Comments are closed