Karrieredrømme: Jeg tror ikke på karriereplaner

Lise Dahl Arvedsen fortæller her om sine karrieredrømme, som løbende har ændret sig. Ambitionerne er de samme som fra starten, men tempoet er et andet

Har du fulgt den vej i dit arbejdsliv, du forventede som nyuddannet?

Overhovedet ikke! … Og så alligevel lidt. Mens jeg læste på CBS, var jeg sikker på, at jeg skulle arbejde 80 timer om ugen og være big (Lady) Boss. Da jeg var i gang med at færdiggøre mit speciale, mødte jeg Michael. Her gik det op for mig, at der måske var andet i livet end arbejde. Hvis jeg arbejdede døgnet rundt, var der jo ikke tid til alt det, jeg gerne vil opleve med Michael.

Samtidig, lige der midt i specialeprocessen, måtte jeg erkende, at det der nørderi var lidt interessant. Men selvom censor til den afsluttende eksamen tilbød mig et Ph.d.-stipendiat til RUC, (sådan nogle hænger ikke på træerne), og dermed gav mig chancen for at blive hængende sammen med alle nørderne, så takkede jeg pænt nej tak.

Jeg skulle ud i det ”virkelige liv” – som jeg kaldte det dengang. Som CBS’er så ligger det lidt i kortene, at man enten bliver ”project manager”, ”controller” eller konsulent – og så arbejder man sig op derfra. Jeg prøvede alle tre ting. Det var fint, men ikke noget for mig.

Læs hvordan Mie kom tilbage til sit lederjob efter barsel

Hvad gjorde du så?

I 2016, fem år senere, måtte jeg tilbage til ”nørderne”. Jeg fik fat i et Ph.d. stipendiat på det sammen institut, hvor jeg havde skrevet mit speciale. Her erkendte jeg dog, at det var mindst lige så meget ”det virkelige liv” – det var bare et anderledes liv, et liv hvor jeg bedre kunne finde mig selv.

Kort tid efter mødte jeg Liv. Liv var i gang med en Ph.d. på Københavns Universitet i samarbejde med Maersk. Vi forskede i omtrent det samme, vi var jævnaldrende, vi havde et barn på samme alder, og vi faldt hurtigt i hak. Vi fandt ud af, at vi begge yndede at komme ud i verden med al vores viden, men det skulle være på vores måde. Vi så ikke os selv blive sluset ind i et konsulenthus med 90 timers arbejdsuger og uendelige lag af bureaukrati.

Vi så ikke os selv blive sluset ind i et konsulenthus med 90 timers arbejdsuger og uendelige lag af bureaukrati

Derfor startede vi i januar 2019 Augmenti. I Augmenti rådgiver vi virksomheder til omstillingen mod mere virtuelt arbejde. Det stiller krav til både ledere og medarbejdere i forhold til at kunne begå sig i det virtuelle rum. Vores forskning er dybt forankret i praksis, og vi har derfor dyb indsigt i, hvordan ledere og medarbejdere kan blive endnu bedre til at arbejde sammen vha. af digitaliseringens mange muligheder.

Læs om Trines karrieredrømme med plads til kreativitet

Har der været nogle overraskelser undervejs?

Tilbage på CBS, hvor jeg i 2016 fik mit stipendiat, måtte jeg erkende, at jeg nok bare ikke kunne gøre ”det der karriere”, som alle de andre CBS’ere. Jeg følte mig ikke hjemme i en ”normal” virksomhed, hvor jeg ikke selv kunne bestemme arbejdstider, hvor jeg ikke selv kunne sætte retningen.

Tilbage på CBS havde jeg noget af den frihed, jeg til at starte med manglede, men samtidigt så savnede jeg det hurtige tempo, der var i erhvervslivet. Langsomt, men sikkert gik det op for mig, at jeg er sådan en lidt skæv type; jeg har brug for at have ét ben på universitetet sammen med nørderne og ét ben i erhvervslivet, i min egen biks.

Jeg har mange gange været skuffet over mig selv – hvorfor kunne jeg ikke bare gøre ligesom alle de andre?

Nu er det 9 år siden jeg blev færdig, og det har (indtil nu) været en fantastisk og uforudsigelig og så alligevel lidt forudsigelig rejse. Selvom det bestemt ikke har været den lige vej, så er jeg taknemmelig for de mennesker, jeg har mødt på min vej, og de oplevelser jeg fik undervejs – jeg ville ikke have været det foruden.

Hvis jeg virkelig lytter til mig selv, så er det nok ikke så overraskende, at jeg er endt i denne position – med ét ben i hver sin verden. Men det har været svært at nå derhen, og jeg har mange gange været skuffet over mig selv – hvorfor kunne jeg ikke bare gøre ligesom alle de andre.

Læs om Sandra som havde behov for at gøre noget af betydning efter hun fik børn

Hvad har været det vigtigste valg, du har truffet i dit arbejdsliv indtil nu?

I bagklogskabens lys er der tre valg, jeg vil karakterisere som vigtige:

1) Mit ”valg” af livspartner. Jeg ville ikke være der, hvor jeg er i dag (og forhåbentlig er i fremtiden), hvis jeg ikke havde valgt en livspartner, der ubetinget støttede mig og opfordrede mig til at gå efter mine drømme. Havde Michael ikke været der til at støtte mig, er jeg ikke sikker på, at jeg havde sprunget ud i valg nr. 2)

2) At tage min Ph.d. At vende tilbage til CBS er noget af det bedste, jeg har gjort. Her har jeg fundet selvtilliden i min faglighed, men også fået be- og afkræftet forventningerne til mit arbejdsliv.

3) At starte Augmenti med Liv. Det virkede som det mest naturlige at gøre dengang, og det gør det stadig. Jeg var nok startet som selvstændig selv, havde jeg ikke mødt Liv, men jeg er dybt taknemmelig over, at jeg har fundet en person, jeg kan dele min passion med. En jeg stoler på, og en jeg hudløst ærligt kan spare med. Vi supplerer hinanden rent fagligt, men også personlighedsmæssigt. Det er en rigtig god grobund for vores forretning. Jeg er ikke i tvivl om, at sammen med Liv, kan jeg flyve endnu højere, end var jeg selv sprunget ud i iværksætterlivet.

Læs om Rebekkas rejse fra lønmodtager til iværksætter

Hvad optager dig lige nu i dit arbejdsliv?

At finde en god balance i mellem færdiggørelsen af min Ph.d. afhandling og min virksomhed. Der er dage, hvor jeg har mere lyst til at kaste mig over virksomhedsrelaterede opgaver frem for Ph.d.’en. Det er der ,min fremtid ligger, og jeg har så mange idéer og projekter, vi skal have ud at flyve, når endelig Ph.d.’en bliver afleveret. Samtidig så er jeg også motiveret for at få Ph.d.’en skrevet færdig, og jeg synes også nørderiet er spændende. Det kunne være rart hvis der var et par timer mere i døgnet.

Har dine karrieredrømme ændret sig efter du er blevet mor?

Nej. Men tempoet har. Og så har jeg også fundet min vej til at være mor på. Inden jeg fik min datter, havde jeg store ambitioner om at være den der mor, der altid ”henter tidligt”, og ”bager hjemmelavede boller”. Men jeg er ikke god til at ”hente vildt tidligt” (og slet ikke til at bage boller). Jeg elsker at være sammen med mine unger; jeg elsker at spille spil med dem, læse bøger, lave mad og tage på tur med dem. Men jeg elsker også mit arbejde. Og jeg elsker, at jeg kan være en rollemodel for dem begge og vise dem, at man skal gå efter det man brænder for.

Hvordan hænger dit arbejdsliv (studieliv) sammen med dit familieliv?

Jeg er et (tillært) A-menneske, og tager gerne hjemmefra kl 6.30 for at sidde på kontoret kl. 7. Omkring 15.30 tager jeg retur til Ørestad for at hente unger. En eller to dage om ugen ”får jeg lov” at blive hængende på kontoret, til jeg ”føler mig klar” til at komme hjem. Det er en god ventil, til, at jeg kan få afsluttet nogle af alle de ting, der ellers ligger og larmer på øverste etage. Den gælder selvfølgelig også for Michael.

Både Michael og jeg er passionerede omkring vores arbejde, men vi er også passionerede omkring vores familieliv. Ungerne er små nu, og de er trods alt ”kun til låns”. Om bare 14-17 år flyver de fra reden. Til den tid har vi stadig 25-30 år tilbage på arbejdsmarkedet. Det er et maraton, vi har gang i, ikke en sprint.

Både Michael og jeg er passionerede omkring vores arbejde, men vi er også passionerede omkring vores familieliv.

En af de ting, jeg har lært af at blive mor, er, at bruge den tid jeg har effektivt. Er jeg ikke længere effektiv, så er det tid til noget andet. Det der med at sidde og stirre ind i en sort skærm er no-go. Så vil jeg hellere hente tidligere eller tage hjem og spise aftensmad –så er jeg klar til at være familie-menneske.

Rent praktisk, så bruger vi ikke uanede mængder af tid på transport. Jeg bruger en del tid på at lave madplaner, sørge for indkøb, og lave food-prep, så den del kører. Og så bliver aftenerne taget i brug til arbejde. For os er vores arbejde vores hobbyer. En perfekt aften kan sagtens bestå af Michael med sin computer i den anden ende af sofaen, et glas rødvin og en deadline på en artikel.

Læs om Lises rejse gennem arbejdslivet

Hvad er dine karrieremæssige fremtidsplaner eller drømme?

Jeg tror ikke på planer – i hvert fald ikke karriereplaner. Jeg har selvfølgelig ambitioner på Augmentis vegne, men ikke for enhver pris. Jeg er lykkelig, der hvor jeg er i mit liv lige nu. Jeg har det godt med de valg og erkendelser, jeg har gjort mig de seneste år. Jeg tror på, at det betaler sig at holde øjne og ører åbne for de muligheder, der byder sig ind på min vej og så gribe dem, der giver mening.

Om Lise Dahl Arvedsen

Lise Dahl Arvedsen er gift med Michael. Sammen har de et rækkehus i Ørestad og to børn under 4.

Uddannet cand.merc fra Copenhagen Business School (CBS).

Er i gang med at færdiggøre en Ph.d. fra CBS

Er partner i Augmenti, som hjælper virksomheder med at blive bedre til at organisere, facilitere og lede virtuelle møder.

No Comments Yet

Comments are closed