Karrieredrømme: Jeg havde samme fordomme om bestyrelsesarbejde som alle andre

Laura Vilsbæk, som er selvstændig og bestyrelsesmedlem i flere bestyrelser, har netop udgivet en bog med tips til at komme i gang med bestyrelsesarbejde. Læs her om Lauras karriereveje og drømme

Hvordan ser dit arbejdsliv ud i dag?

I dag er jeg soloselvstændig med min egen konsulentvirksomhed, hvor jeg primært laver 3 ting: Strategiprocesser i små og mellemstore virksomheder, bestyrelsesarbejde, hvor jeg arbejder i 5 bestyrelser og 5 advisory boards, og nyibestyrelsen.dk, som fylder mere og mere af min tid.

Nyibestyrelsen.dk startede jeg, efter jeg selv havde fået mine første bestyrelsesposter som 38-årig. Jeg havde en anderledes baggrund og en anden profil end de gængse bestyrelsesmedlemmer, og måske derfor var der mange, der henvendte sig med spørgsmål om, hvordan jeg var kommet i gang, hvad man egentlig laver i en bestyrelse og lign.

Jeg oprettede derfor nyibestyrelsen.dk for at besvare alle spørgsmål én gang for alle. Siden er der kommet masser af nye spørgsmål til, og hver gang jeg møder behov for ny viden, skriver jeg en ny artikel og deler min viden på nyibestyrelsen.dk.

I sensommeren udgav jeg i forlængelse af arbejdet med nyibestyrelsen.dk en bog med titlen ”Du behøver ikke hedde Jens og gå i jakkesæt”.

I sensommeren udgav jeg i forlængelse af arbejdet med nyibestyrelsen.dk en bog med titlen ”Du behøver ikke hedde Jens og gå i jakkesæt”. Her deler jeg alle mine – og andres – allerbedste tips og tricks til at komme i gang med bestyrelsesarbejdet. For det er ikke forbeholdt Jens’er i jakkesæt. Der er brug for mange flere forskellige profiler i de danske bestyrelser.

Har du fulgt den vej i dit arbejdsliv, du forventede som nyuddannet?

Jeg havde ikke en masse konkrete forventninger, ud over at jeg vidste, at jeg ikke skulle være gymnasielærer, som ellers var den direkte vej for 85% af dimittenderne fra Religionsvidenskab. Jeg havde taget Virksomhedskommunikation på sidefag, så jeg søgte en masse kommunikationsjobs, men fik ingen af dem. Kan dårligt huske, om jeg overhovedet kom til samtale.

Jeg søgte en masse kommunikationsjobs, men fik ingen af dem. Kan dårligt huske, om jeg overhovedet kom til samtale.

Mit første job fik jeg nemlig hos min venindes søsters mand, som havde brug for én i en 3 måneders projektansættelse. Her skulle jeg være projektleder på implementeringen af et nyt ekstranet til alle Bog & idés butikker. Det blev også mit første ”rigtige” job, for de 3 måneders projektansættelse blev til en fastansættelse og endnu flere digitale projekter. Og så kunne jeg mærke, at det var det digitale, jeg skulle arbejde med. Her kunne jeg nemlig bruge en masse af de kompetencer, jeg havde med fra både Religionsvidenskab og Virksomhedskommunikation.

At jeg så for nuværende bringer mine kompetencer i spil som bestyrelsesmedlem, havde jeg på ingen måde forventet. Jeg havde præcis de samme fordomme og forestillinger om bestyrelsesarbejdet som alle andre, så jeg så på ingen måde mig selv som en del af det persongalleri.

Læs om Rebekkas vej fra lønmodtager til selvstændig

Har der været nogle overraskelser undervejs? (F.eks. i forhold til hvad du kan lide at arbejde med eller andet)

Jeg er overrasket over at Religionsvidenskaben er vendt fra at være en kuriositet på CV’et til en decideret styrke. Fordi jeg kommer med en anden baggrund og et andet perspektiv end andre digitale projektledere, forretningsudviklere og ikke mindst bestyrelsesmedlemmer.

Og så er jeg blevet overrasket over at formel ledelse og ledervejen som karrierevej overhovedet ikke er noget for mig. Egentlig kan jeg jo godt lige at bestemme, og jeg kan godt lide at motivere og få folk med mig. Men ikke i en formel lederfunktion. Jeg vil langt hellere bruge min kernefaglighed, eksekvere og idéudvikle på nye, digitale muligheder, end jeg vil udøve personaleledelse.

Hvad har været det vigtigste valg, du har truffet i dit arbejdsliv indtil nu?

At blive selvstændig. For mig er det verdens bedste (arbejds)liv, og jeg har på intet tidspunkt fortrudt mit valg. Jeg elsker friheden, jeg elsker fleksibiliteten, og jeg elsker at arbejde og gi’ den fuld gas på alle de projekter, jeg selv har lyst til at arbejde på. Det er et kæmpe privilegium, og lige nu kan jeg slet ikke se mig selv være ansat i en virksomhed igen.

Få 5 step til at skabe forandring og holde fast 

Hvad optager dig lige nu i dit arbejdsliv?

At få mange flere forskellige profiler i gang i de danske bestyrelser, herunder at få min nye bog ud over rampen. Der er brug for nye kompetencer til at løse virksomhedernes udfordringer i dag og i fremtiden, end der har været tidligere. Det er den vigtigste mission i mit arbejdsliv lige nu.

Har dine karrieredrømme ændret sig efter du er blevet forælder?

Nej. Jeg fandt ud af, at jeg ikke skulle gå ledervejen, men det var uafhængigt af mit familieliv. At jeg skulle være selvstændig var også en indre drivkraft i mig, mere end det var et hensyn til familien. Jeg arbejder præcis lige så meget, som jeg gjorde tidligere, men til gengæld kan jeg gøre det, præcis når jeg har lyst, og det passer.

Hvordan hænger dit arbejdsliv sammen med dit familieliv?

Friheden og fleksibiliteten er fantastisk, og med halvstore børn og en mand med rimelige arbejdstider kan jeg også give den gas med arbejdet i de perioder, hvor der er meget at se til. Jeg har ikke gearet ned af hensyn til min familie, men jeg har langt mere energi og er så super glad for mit arbejde, at det nok i sig selv smitter positivt af derhjemme.

Læs om Lises karrieredrømme: Jeg tror ikke på karriereplaner

Hvad er dine karrieremæssige fremtidsplaner eller drømme?

At blive ved med at have en god forretning som selvstændig, og at blive ved med at tjene så gode penge, at vi kan rejse sammen som familie. Penge giver frihed og mulighed for fritid, og det nok i virkeligheden min største karrieremæssige ambition. At blive ved med at arbejde med min store mission i en bæredygtig forretningsmodel, der også giver mulighed for andre ting i livet. Som fx at rejse med familien og holde fri når og hvis vi har lyst.

Om Laura Vilsbæk

Laura Vilsbæk bor i Skanderborg med sin mand og 2 drenge på 11 og 14 år.

Oprindeligt uddannet cand.mag. i Religionsvidenskab, men har udelukkende arbejdet som digital projektleder, konsulent og bestyrelsesmedlem.

Driver websitet Nyibestyrelsen.dk, hvor hun deler sin viden om at sidde i en bestyrelse

Har netop udgivet bogen “Du behøver ikke at hedde Jens og gå i jakkesæt” med tips og tricks til at få en bestyrelsespost.

No Comments Yet

Comments are closed