Karrieredrømme – jeg gør ikke noget halvt

Mathilde skiftede fra succesfuld selvstændig frisør til et liv som studerende, fordi arbejdslivet og familielivet ikke hang sammen. Det er både en historie om at tage en svær beslutning og en historie om, at selvom man skifter fag, skal man også ændre sit mindset for at få den ønskede effekt

Fortæl om din vej gennem arbejdslivet hidtil

Jeg blev uddannet frisør i 2011, og da min læretid var forbi, blev jeg ansat som assistent i den salon, som jeg stod i lære i.

Frisørbranchen er hård, hvorfor mange frisører også forlader branchen igen. Dette skyldes bl.a. allergi, gener i ryg-skulder-nakke og dårligt arbejdsmiljø. Derudover kan arbejdsliv og familieliv, for nogen, være svær at kombinere pga. arbejdstider. Det var det for mig.

Allerede inden jeg var færdig med min uddannelse, var jeg klar over, at jeg ikke ville være i frisørbranchen resten af mit liv, og i 2009 startede jeg en webshop, som jeg drev ved siden af mit arbejde. Det var spændende, men det blev hurtigt klart, at det var en for stor mundfuld, og jeg endte derfor med at sælge den 2 år efter.

Blev tilbudt at blive medejer
Jeg arbejdede som frisør i 1,5 år, men da jeg blev gravid og gik på barsel med min første datter, sagde jeg op. Allerede der, efter kun 1,5 år som uddannet frisør, var jeg træt af arbejdstiderne, og planen var, at jeg skulle læse på universitetet, når min barsel var slut. Men i løbet af min barsel blev jeg tilbudt at købe halvdelen af salonen af min tidligere læremester og dermed blive medejer af den salon, jeg stod i lære i.

Jeg takkede ja til tilbuddet på de betingelser, at arbejdstiderne blev lavet om, så jeg bl.a. kun arbejdede en lørdag om måneden. Det var vigtigt for mig, at der blev lavet gode aftaler, inden jeg indgik i samarbejdet, så jeg kunne være den mor, som jeg gerne ville være for mit barn. Pludselig blev jobbet som frisør meget sjovere, og det overraskede mig, hvor godt jeg befandt mig som selvstændig frisør.

Jeg gik på kompromis med mine drømme for familielivet
Jeg fandt ud af, hvor meget det motiverede mig, at jeg selv var medvirkende til, om salonen kørte godt. Og at jeg kunne bidrage med nye tiltag som markedsføring gennem de sociale medier, og se hvor meget det udviklede salonen i en positiv retning. Men jeg fandt også ud af, hvor let det var at gå på kompromis med de drømme, jeg havde omkring mit familieliv og forholdet til mine børn.

Jeg fandt også ud af, hvor let det var at gå på kompromis med de drømme, jeg havde omkring mit familieliv og forholdet til mine børn.

Penge og succes blev en motivation, og det fungerede i en periode, men efterhånden blev presset for stort. Jeg følte mig konstant 3 skridt bagud, og jeg kunne ikke leve op til hverken min erhvervspartners eller samlevers forventninger, ligesom jeg altid havde dårlig samvittighed overfor mine børn.

Læs hvordan Winnie fik arbejdsglæden tilbage ved at skifte branche

Stress fik mig til at indse, at jeg måtte videre
Jeg havde alle symptomer på stress, og min læge sagde flere gange, at jeg burde stoppe mit arbejde i en periode, men det ville bare stresse mig endnu mere, følte jeg. Samtidig var børnehaven bekymret for børnenes trivsel. Børnehavelederen trak mig til side en dag, hun var bekymret for mig, da hun så hvor stresset jeg var, og tilbød mig et forløb med Tværfagligt Team. Jeg var først imod, men endte med at takke ja.

Det var først her, at jeg fik øjnene op for, at nu skulle der ske noget andet. Jeg kunne ikke forsætte, og da mit blodtryk samtidig var nået farezonen, tog min læge en alvorssnak med mig, som endelig fik mig til at indse, hvad jeg måtte gøre. Og herefter besluttede jeg mig for at skifte fag og begynde at studere Socialt Arbejde.

Læs om 5 trin til at skabe den forandring, du ønsker 

Hvad har været det vigtigste valg, du har truffet i dit arbejdsliv indtil nu?

Den vigtigste og sværeste beslutning, jeg har truffet i mit arbejdsliv, var, da jeg efter ca. 5 år som selvstændig frisør, bad min erhvervspartner om at købe mig ud af salonen, som vi ejede sammen. Det var svært at skulle fortælle hende min beslutning og mindst lige så svært at forlade en sund frisørsalon, som jeg selv havde været med til at udvikle. Men tiden var inde til at komme videre og begynde at prioritere mine børn og mig selv for den sags skyld.

Hvordan hænger dit arbejdsliv sammen med dit familieliv?

Det gode ved at studere på universitetet er den fleksibilitet, der er i studieformen. Der er ikke mødepligt, og bliver mine børn syge, kan jeg læse hjemmefra. Jeg kan deltage i alle de arrangementer, der bliver holdt i børnenes skole, og jeg nyder at kunne hente dem tidligt de dage, hvor jeg ikke har undervisning. Selvfølgelig er der travle perioder, særligt når vi skriver projekt, men jeg planlægger mine studiegruppe-møder og bruger de weekender, hvor børnene er hos deres far på at skrive og læse. Det fungerer rigtigt godt.

Læs om Rebekkas vej fra lønmodtager til selvstændig 

Hvad er dine karrieremæssige fremtidsplaner eller drømme?

Jeg håber på at komme ind på kandidaten i kriminologi, da jeg drømmer om at arbejde og forske i ungdomskriminalitet.

Har dine karrieredrømme ændret sig efter du er blevet forælder?

Jeg er typen, som ikke gør noget halvt, og derfor kan det stadig være svært at holde fast i, hvorfor jeg valgte at læse i stedet for at blive i salonen. Pengene man får på SU er ikke specielt motiverende, men det er 12-taller, og det er blevet en ny motivation. Kampen om 12-taller er efterhånden blevet så styrende, at da vores gruppe ved sidste eksamen fik et 10-tal, var det nærmest et chok, og det satte nogle tanker i gang hos mig omkring min måde at tænke på.

Pointen med at forlade salonen var jo netop at stresse ned, og derfor har jeg også efter denne eksamen besluttet, at jeg vil øve mig i at ændre mit mindset omkring karakterer, men det er svært.

Det kan være svært at holde fast i og huske på, hvorfor jeg valgte at ændre retning, når man har en iværksætter i maven og altid føler, at der skal ske noget.

Det kan i det hele taget svært at holde fast i og huske på, hvorfor jeg valgte at ændre retning, når man har en iværksætter i maven og altid føler, at der skal ske noget. I mit netværk findes mange seje karrierekvinder, selvstændige og iværksættere, og det er svært ikke at lade sig rive med.

Mine drømme om et succesfyldt arbejdsliv har ikke ændret sig, men jeg har fået en ny karrieredrøm, og jeg håber på, at når jeg, forhåbentlig, er færdig med kandidaten om ca. 3 år, så er børnene også så tilpas store til, at jeg kan jagte min nye drøm.

Om Mathilde

Mathilde Vibe Vad er 34 år, og bor sammen med sine 2 piger på 6 og 7 år. Har siden 2017 delt børnene i en 10-4 ordning med deres far.

Læser Socialt Arbejde på Aalborg universitet

Uddannet frisør i 2011 og har indtil for to år siden arbejdet som frisør som ansat og senest som selvstændig

No Comments Yet

Comments are closed