Kender du de mennesker, som virkelig vil have noget ud af livet? Nogle gange viser livet sig fra sin hårde side, og andre gange sker der mirakler. Karen Eskesen har prøvet begge dele, og hendes historie og positive perspektiv på tilværelsen kan vi andre lære noget af
Af Janni Pilgaard
En af de første gange, jeg mødte Karen Eskesen, var til en netværksfrokost, hvor alle skulle præsentere sig selv. Flere kvinder i 40’erne kommenterede deres alder negativt, men Karen udbrød noget i stil med; ‘Jeg er 42, og det er megafedt!’
”Jeg forstår simpelt hen ikke, at folk gider at spille med på det negative fokus på alder. Man kan ikke ændre det, man er ikke engang selv ansvarlig for det, alternativet til at blive ældre er at være død, og i det omfang jeg selv kan vælge, vælger jeg at blive ældre og at være taknemmelig for det.”
Karen Eskesen er 43 år, hun bor i Sønderholm udenfor Aalborg med sin søn Simon på 3 år. Hun er maskiningeniør og reiki-healer. En kombination flere undrer sig over. Men der er en god grund til, at ingeniøren tror på alternativ behandling.
Syg uden en diagnose
Da Karen var 19 år, begyndte hun at få smerter i fødder, hænder og hoved. Hun blev undersøgt igen og igen, men lægerne fandt ikke noget, selvom Karen fik det værre og værre.
”Jeg har mødt rigtig meget nedladenhed fra systemet, og dengang var der også lange ventetider. Det var hårdt at vente et år på at komme til en læge, der så sagde, at der ikke var noget galt, og så kunne jeg starte forfra med ventetid hos en anden læge.”
Det var hårdt at vente et år på at komme til en læge, der så sagde, at der ikke var noget galt, og så kunne jeg starte forfra med ventetid hos en anden læge.
Ingeniør med fleksjob
Karen kom med ‘møje og besvær’ igennem en ingeniøruddannelse, hvorefter hun startede fuldtidsjob.
”Det skulle jeg jo ikke have gjort, men når man ikke har en diagnose, er det svært at gøre andet. Så jeg kørte bare på, indtil jeg faldt om med et totalt sammenbrud. Og så blev jeg sygemeldt og fyret.”
Efter flere års udredning fik Karen tilkendt et fleksjob, hvor hun startede med at arbejde 18 timer om ugen som ingeniør. Helbredet fik det dog hele tiden værre og værre, og hun endte på 12 timer om ugen.
Hård hverdag uden fremtidsdrømme
Hver eftermiddag slæbte Karen sig hjem og orkede knap nok at tage sine sko af, inden hun måtte sove i 2-3 timer, for at kunne fortsætte dagen.
”Jeg havde også mange dage, hvor jeg ingenting kunne. Jeg kunne ligge i soveværelset med nedrullede gardiner og bare håbe på, at i morgen blev det måske bedre, men når man har to af de dage om ugen, så er det hårdt.”
Det var svært at være ambitiøs og føle sig ligeværdig, når hun ikke kunne bidrage med det samme som andre.
På arbejdsmarkedet bliver engagement og ambition målt på, hvor mange timer man arbejder, og det passer man slet ikke ind i, når man kun arbejder 12 timer om ugen.
”På arbejdsmarkedet bliver engagement og ambition målt på, hvor mange timer man arbejder, og det passer man slet ikke ind i, når man kun arbejder 12 timer om ugen. Det er meget svært at opfatte sig selv som ligeværdig og værdifuld på de vilkår.”
“I den offentlige debat bliver menneskers værdi ofte opgjort i, hvor meget de kan bidrage med, hvilket vil sige, at hvis man er syg, er man pr. definition værdiløs. Det har også været meget svært at håndtere, og er i øvrigt et virkeligt modbydeligt menneskesyn, som vi burde afskaffe øjeblikkeligt.” siger Karen.
Fremtidsdrømme var der heller ikke plads til.
”Jeg tænkte, at jeg måtte holde fast i mit arbejde, så længe som muligt, og når jeg så engang faldt om, så måtte det blive en førtidspension. Jeg havde afskrevet at få børn, Jeg ville hverken kunne gennemføre en graviditet og heller ikke passe et spædbarn. Jeg havde faktisk aldrig beskæftiget mig med det, for det var bare ikke en mulighed.”
Læs hvordan taknemmelighed over modgang kan give dig adgang til lykke
Healing gav energi
Gennem årene prøvede Karen forskellige metoder, som andre anbefalede hende. Hver gang fik hun håbet op for, at noget kunne blive bedre, men hver gang blev hun skuffet, når det alligevel ikke virkede.
På et tidspunkt anbefalede en kollega, at hun skulle prøve en healer, som hun havde god erfaring med. På dette tidspunkt var det flere år siden, Karen sidst havde prøvet en ny behandling, og hun besluttede sig derfor for at give det en chance.
Healeren fortalte Karen, at hun ikke kunne gendanne energi. Han tilførte hende så energi gennem healingen, og for første gang oplevede Karen, at der var en behandling, der gjorde en forskel.
”Når jeg kom hjem fra arbejde, kunne jeg måske lige lave en kop te i stedet for at gå direkte ind og sove. Jeg sov stadig meget, men jeg kunne mærke, at energiniveauet steg markant i et stykke tid, når jeg havde været hos healeren, og så forsvandt det lige så stille igen, indtil næste gang jeg kom der.”
Healeren havde givet Karen et lille håb om bedring, og derfor valgte hun også at prøve en reiki-healer og clairvoyant, som hendes kollega anbefalede.
Hypnose og ånder
D. 6. maj 2015 var Karen af afsted første gang. Reiki-healeren gennemgik Karens livshistorie, og fortalte hende, at smerterne skyldtes forskubbede lændehvirvler. Dem satte hun på plads under hypnose. Hun fortalte også, at den manglende energi skyldtes ånder, der svævede rundt og tog energi fra mennesker, der var lette at tage energi fra.
”Det lyder jo fuldstændig gak. Jeg har det her naturvidenskabelige syn på verden, men min sygdom kan ikke forklares gennem det. Og så får jeg denne her fuldstændig vanvittige forklaring og behandling, og så bliver jeg rask.”
Det lyder jo fuldstændig gak. Jeg har det her naturvidenskabelige syn på verden, men min sygdom kan ikke forklares gennem det. Og så får jeg denne her fuldstændig vanvittige forklaring og behandling, og så bliver jeg rask.
Svært at tro på det
For det var det, der skete. Da Karen tog hjem fra behandlingen var smerterne væk. Hun havde dog meget svært ved at tro på det, og hendes krop reagerede også med en ekstrem uro, så det tog tid at begynde at tro på det. Det kom gradvist, efterhånden som hun mærkede, at hun kunne klare flere ting,
”Jeg havde fået det så godt af behandlingen hos den anden healer, at jeg var begyndt til kor. Der plejede jeg at sidde ned det meste af tiden, mens de andre stod op og sang, men nu kunne jeg pludselig også stå op. Og så forsvandt behovet for at sove så meget også lige så stille.”
Karen begyndte at trappe ud af al den smertestillende medicin, hun havde været på, og pludselig havde hun i en alder af 39 nogle helt nye muligheder. Blandt andet muligheden for at blive mor.
”Det hele gik så stærkt, og jeg havde faktisk ikke nået at forholde mig så meget til det, da jeg meget hurtigt blev gravid. Det var ligesom nu eller aldrig. Når man er 39 er der ikke tid til at tænke sig om.”
Læs om Stines valg om at blive solomor med støtte fra sine forældre
Omvæltning på omvæltning
Så Karen blev rask, gennemførte en graviditet, blev senere enlig mor og fik et helt almindeligt arbejde udenom fleksjobordningen. Alt sammen indenfor meget kort tid, og det er først nu, hun er begyndt at få bearbejdet det hele.
” Jeg tænker aldrig på, at jeg er sur eller vred eller ærgerlig over, at jeg blev syg. Jeg har det mere sådan, at nu skal jeg bare få noget ud af tiden. Men det provokerer mig når andre taler om det, at jeg nu er trådt ud af fleksjobordningen som noget, jeg kan være stolt af. For det er virkelig ikke nogen bedrift, og det står på ingen måde i forhold til, hvad jeg kæmpede med, mens jeg var syg. De erfaringer gør til gengæld, at jeg stadig ikke måler mig selv i forhold til andre, og at jeg er vant til ikke at skulle følge ”mønsteret”.
Vil have noget ud af livet
Det, at Karen altid har skullet indrette sin hverdag anderledes end de fleste har gjort at hun nu, hvor hun har de samme muligheder som andre, er bevidst om, at leve sit liv, som hun selv ønsker.
”Jeg hører ofte andre snakke om det såkaldte hamsterhjul og om, hvor svært det er at bryde ud af, fordi ”det kan man da ikke”. På det punkt er jeg virkelig glad for, at jeg er vant til at skulle finde min egen vej. Jeg vil have noget ud af livet og indretter min hverdag, som det passer mig, og jeg føler mig ikke forpligtet til at stå til regnskab for det. ”
Om Karen Eskesen
Karen Eskesen er 43 år gammel, bor i en lille by uden for Aalborg sammen med sin søn på tre år.
Hun er maskiningeniør og reiki-healer og arbejder som dokumentationsspecialist.
