Interview
Da Sandra Wolf Pedersen fik sit første barn, ønskede hun at bruge sin tid på noget, der havde betydning, men hvad skulle det være? En podcast og et behov for netværk med ligesindede blev startskuddet til succesnetværket Business & Barsel
Af Janni Pilgaard
Sandra Wolf Pedersen trillede rundt med sin datter i barnevognen på Amager, mens hun hørte podcasts og funderede over, hvad hun skulle, når barslen var slut. Hun vidste, at hun ikke ville tilbage til sit lønmodtagerjob, men hvad skulle hun så?
Det var i 2015, og Sandra boede i en lejlighed på Amager med sin mand og deres datter. Hun havde barselsorlov fra sit job, hvor hun lavede undertekster. Det var ikke tilfredsstillende arbejde, men Sandra vidste ikke, hvad alternativet var. Det blev tydeligt, efter hun blev mor for første gang.
Tid fik pludselig en anden betydning, og det blev vigtigere at bruge den tid til at gøre en forskel i verden. Da familien besluttede sig for at flytte til en landsby 30 km syd for København, ønskede Sandra desuden heller ikke at arbejde fuldtid med en times pendling hver vej.
Det blev vigtigt for mig, at den tid jeg brugte på at arbejde, havde betydning. Jeg havde en indre fornemmelse af, at der var en større agenda”,
”Der sker noget i livet, når man får børn. Tiden bliver mere sårbar og dermed også vigtigere. Det blev vigtigt for mig, at den tid jeg brugte på at arbejde, havde betydning. Jeg havde en indre fornemmelse af, at der var en større agenda”, fortæller Sandra. Men det var ikke helt klart for hende, hvad det skulle være.
Man kan vælge noget andet
En af de podcasts Sandra hørte, mens hun trillede rundt med barnevognen var ”De seks hatte” fra Radio 24/7, hvor et ekspertpanel giver gode råd til iværksættere. Den podcast gav hende en ny vinkel på karrieren.
‘Gud, man kan jo bare vælge noget andet, hvis man har lyst’.
”Jeg blev virkelig inspireret. Mange af iværksætterne kom ud af ingenting. De havde ikke nødvendigvis uddannelse inden for det felt, deres virksomhed opererede i. Så tænke jeg: ‘Gud, man kan jo bare vælge noget andet, hvis man har lyst’. Det var virkelig øjenåbnende for mig.” fortæller Sandra, der drømte om at blive selvstændig, men indtil da havde svært ved at se sig ud over den faglighed, hun havde med fra sin uddannelse.
Brugte barslen til at starte virksomhed
Da Sandras datter var seks måneder, flyttede familien til landsbyen Kildebrønde i nærheden af Greve. Sandras barsel fortsatte længe, fordi det var svært at få en institutionsplads, og hun oplevede, at hun ikke trivedes med barselslivet i længden.
”I den sidste halvdel af barslen brugte jeg min datters lure til at finde ud af, hvad jeg skulle. Jeg oplevede min daglige effektivitet stige helt vanvittigt. Jeg synes til gengæld det blev sværere (enormt kedeligt og ustimulerende) at ”aktivere” min datter, når hun vågnede fra lur, fordi jeg oplevede en ny passion i mit arbejde, som pludselig gav helt ny mening.”
Savnede ligesindede på barsel
Sandra vidste, at hun ville være selvstændig, men hvad hun skulle arbejde med, lå helt åbent. Hun har altid været meget kreativ og startet nye projekter op. Da hun blev moster i 2012, startede hun fx sit eget hæklebrand.
Under barslen var der mange ideer på tegnebrættet, og Sandra valgte at gå vejen som selvstændig tekstforfatter, hvor hun kunne fortsætte sin lønmodtageropgaver som freelance og hjælpe iværksættere med hjemmesidetekster. Men så blev hun gravid igen.
Under den anden barsel blev det tydeligt for hende, at hun savnede et fællesskab af andre iværksættere, som gerne ville bygge en virksomhed trods en barsel på vejen.
”Jeg savnede ligesindede, som delte mit mindset. Vi var flyttet på landet, og der er ingen cafeer, hvor man møder andre selvstændige, særligt ikke barslende. Jeg savnede et fællesskab, hvor jeg ikke følte mig forkert i at ville noget mere end mine børn.”
Jeg savnede et fællesskab, hvor jeg ikke følte mig forkert i at ville noget mere end mine børn.
Derfor startede Sandra facebookgruppen Business & Barsel, hvor iværksættere på barsel kunne sparre med hinanden om deres situation. Gruppen blev hurtigt en stor succes.
Et sted hvor man både kan være iværksætter og mor
Allerede fra starten var det også Sandras mål, at medlemmerne skulle mødes fysisk, og hun begyndte derfor at arrangere månedlige møder, hvor de barslende kunne medbringe deres børn og samtidig netværke og få faglige input. De faglige oplæg har fokus på udvikling af virksomheden og at vise rollemodeller, der også har været på barsel som virksomhedsejer. Der har blandt andet været en workshop om fotografering og oplæg om effektivitet, SEO og podcasting. Møderne finder sted i København cirka en gang om måneden.
Når man er lønmodtager, kommer man tilbage til sin arbejdsplads, men når man er selvstændig, kommer man typisk tilbage til ingenting. Derfor er det godt at styrke sit netværk undervejs,
”Det, jeg har villet skabe, er rammerne for at være iværksætter og mor, og et sted hvor du ikke føler skam. Du kan både være mor og ejer eller CEO. Det er vigtigt at stå ved begge dele. Når man er lønmodtager, kommer man tilbage til sin arbejdsplads, men når man er selvstændig, kommer man typisk tilbage til ingenting. Derfor er det godt at styrke sit netværk undervejs, ” fortæller Sandra.
”Der er mange måder at holde barsel på, og der er ikke noget, der er rigtigt eller forkert, men for mig var det vigtigt, at der skete noget, og at jeg blev inspireret undervejs.” siger Sandra. Og det viste sig, at hun ikke var den eneste, der havde det sådan. Business og Barsel har siden januar 2018 afholdt 17 arrangementer med gennemsnitligt 15 deltagere, og facebookgruppen har 550 medlemmer.
Det er ikke arbejde, det er en livsstil
Sandras yngste barn er nu snart to år gammel, og derfor har Sandras eget fokus flyttet sig lidt fra barselsperioden til generelt det at være mor og iværksætter. Lige nu kombinerer hun driften af Business & Barsel med sit freelancearbejde som tekster.
”Det er mit rugbrødsjob. Det fungerer godt, og jeg ville ikke kunne gøre de andre ting uden at have det.” siger Sandra, der nyder friheden ved at være iværksætter, men også er glad for trygheden og økonomien i de faste opgaver.
Derudover er hun sammen med to venner i fuld gang med at opbygge den nye virksomhed Nutson Avenue, der importerer økologiske mandler fra Spanien med fokus på bæredygtighed.
Når min datter spørger, om jeg skal på arbejde, har jeg svært ved at svare. Jeg føler bare, jeg er.
Og kombinationen af de forskellige tiltag har givet Sandra en hverdag, hun er rigtig glad for.
”For mig har det at blive selvstændig samtidig med at være mor betydet, at jeg er fuld af energi. Jeg glæder mig til at arbejde, og når jeg holder fri, er jeg fuld af gode ideer. De vibes smitter af på mine børn. For mig er det ikke arbejde, det er en livsstil. Jeg elsker det (næsten) hver dag. Når min datter spørger, om jeg skal på arbejde, har jeg svært ved at svare. Jeg føler bare, jeg er.”
Om Sandra Wolf Pedersen

Sandra Wolf Pedersen er 33 år, bor i Kildebrønde i Greve Kommune sammen med sin mand og deres to børn på 4 og snart 2 år.
Uddannet Tolk og translatør fra CBS og arbejder som freelance tekster, netværksfascilitator og business owner af Nutson Avenue
Stifter af Websubstans, Business & Barsel og Nutson Avenue