Jeg er optaget af at skabe noget med betydning

Trine Askholm Olrik startede som økonom, men er nu selvstændig med platformen InnovatorQ, hvor hun sammen med sin partner arbejder for mere diversitet på ledelsesgangene via journalistik. Erfaring har lært hende at gå efter at skabe noget med betydning frem for nødvendigvis noget, som er stort

Trine Askholm vil skabe noget af betydning

Har du fulgt den vej i dit arbejdsliv, du forventede som nyuddannet?

Jeg har aldrig haft en forventning om, hvad jeg skulle være. Jeg kendte ingen, som var uddannet økonom, mens jeg læste, og selvom jeg havde spændende studiejob undervejs, var det ikke sådan, at jeg lige så, hvordan min fremtid kunne se ud. Først sent, mens jeg skrev speciale, fik jeg en ide om, at jeg ville arbejde med lean og gerne et sted, hvor det politiske spillede en rolle.

Jeg var sikker på, at jeg bare skulle arbejde i 45 år, stige stille og roligt i graderne og tjene gode penge med sundhedsforsikring og pensionsopsparing. Jeg var også sikker på, at jeg ikke ville tage lang barsel og drosle ned på mine ambitioner, når jeg fik børn.

Undervejs i mit corporate liv, var der dog noget, som ikke helt virkede for mig. Jeg var vild med at arbejde meget og møde spændende og dygtige folk. Men lysten til at bestemme selv og udfordre det bestående har altid ligget og ulmet.

Lysten til at bestemme selv og udfordre det bestående har altid ligget og ulmet.

En gang blev jeg gjort godt til grin (kærligt), fordi jeg som ung fuldmægtig ville lave en powerpoint præsentation til departementschefen om en sag med et nyt logo og navn til et projekt, jeg var på. Sagen var den, at departementschefen ikke modtog powerpoint, men kun notater. Så jeg skrev et notat om, hvordan det nye logo så ud, og så lagde jeg det i bunken og håbede, det blev læst. Det gjorde det. Forslaget blev afslået, og man valgte embedsmandslogo og -navn. Og jeg følte mig faktisk til grin. Men jeg kom også til at forstå, at det med at udfordre det etablerede ikke var så nemt.

Og så var der det faktum, at nogen kunne bestemme, hvornår og hvad jeg skulle arbejde med, og hvornår jeg eksempelvis kunne holde ferie. Det var ikke så nemt for mig. Så da muligheden for at blive selvstændig bød sig, var jeg hurtig på aftrækkeren, lavede et CVR nr og gik i gang som selvstændig konsulent, uden nogen forståelse for hvad jeg havde kastet mig ud i. Men det gik, og meget hurtigt havde jeg kunder, løn og fleksibilitet. Og kunne bestemme over min egen tid.

Siden tog jeg uddannelsen til fagjournalist og startede i 2018 platformen InnovatorQ, hvor jeg sammen med min partner sætter fokus på diversitet i erhvervslivet med journalistiske produktioner. Det startede jeg. fordi jeg undrede mig over, at vi i ligestillingsdanmark har så skæv en fordeling af magten. F.eks. bruges der i danske medier kun max 25 % kvindelige kilder, og der er mindre end en håndfuld kvindelige CEOs i de 134 børsnoterede danske virksomheder.

Læs om Nina som også er drevet af at gøre en forskel i verden i sit arbejde

Hvad har været det vigtigste valg, du har truffet i dit arbejdsliv indtil nu?

Det er ikke helt nemt at svare på, for det er som om at alle de valg jeg har taget, har ført mig direkte hen til hvor jeg er i dag. Uden min Polit-uddannelse var jeg ikke blevet den fagjournalist, som jeg er, uden min tid i Finansministeriet og ATP havde jeg ikke der erfaring, som gav mig adgang til de første kunder i min tid som selvstændig, og uden min evne til at være nysgerrig og møde mennesker var jeg aldrig blevet podcastproducent og moderator.

Den vigtigste beslutning, hvis jeg skal vælge en, må være ikke altid at gøre det som min familie og mine kloge polit-veninder kunne forstå.

Men den vigtigste beslutning, hvis jeg skal vælge en, må være ikke altid at gøre det som min familie og mine kloge polit-veninder kunne forstå. For det er slet ikke så nemt at blive selvstændig og opgive at blive ”den store leder-type” med flotte titler. Til gengæld betyder min frihed til selv at bestemme mere for mig. Men den erkendelse har taget tid, og jeg øver mig stadig.

Hey, og så igen er spørgsmålet måske ikke så svært at svare på alligevel. For havde jeg ikke fået min partner Tine Cederstrand med på ideen om at blive selvstændig, så havde jeg været noget så ensom. Derfor er det vigtigste valg måske nok, da jeg inviterede Tine på kaffe på Bomhuset og spurgte, om vi ikke skulle lave virksomhed sammen.

Læs om Lauras vej ind i bestyrelsesarbejde

Har dine karrieredrømme ændret sig efter du er blevet forælder?

Ja, jeg er ikke helt så optaget af at skabe noget stort, men mere optaget af at skabe noget blivende med betydning, samtidigt med jeg kan se mine børn i deres vågne timer, og mens det er lyst. Lyset er et vigtigt element for at have og skabe energi hos mig.

Jeg er ikke helt så optaget af at skabe noget stort, men mere optaget af at skabe noget blivende med betydning.

Jeg er optaget af at formidle historier om rollemodeller, særligt kvindelige rollemodeller, så det stereotype billede af det arbejdende menneske med ambitioner ikke er så fastlåst, som det er i dag. Ved at skrive artikler og lave podcast med fokus på kvindelige rollemodeller og diversitet håber jeg på en mere seriøst tilgang til et svært emne og er på mikroplan med til at ændre en ubalance i andelen af kvindelige kilder.

Hvordan hænger dit arbejdsliv sammen med dit familieliv?

I dag tilrettelægger jeg selv min arbejdsdag, og jeg siger gerne nej til møder sent, da det næsten altid kan lade sig gøre at finde et humant tidspunkt at arbejde på. Det gør jeg ikke kun for min egen skyld, men lige så meget for at lave et stille oprør imod, at man kun kan være ambitiøs og kompetent, hvis man er til rådighed hele døgnet.

Når det er sagt, så er der møder og aftaler, som falder på tidspunker, som ikke passer ind i et familieliv, men da mine børn også har en far, så kan vi deles om at de sene eftermiddags- og aftentimer.

Læs om Maries arbejdsliv som folketingspolitiker i Kbh med familien i Aalborg

Hvad er dine karrieremæssige fremtidsplaner eller drømme?

Jeg drømmer i den grad om, at vi ser en ændring i erhvervslivets efterspørgsel efter talenter, for jeg håber, at erhvervslivet får øjnene op for diversitet. Talent kommer ikke en bestemt form eller farve.

Og så drømmer jeg om, at podcastere bliver lidt bedre honoreret i fremtiden. Sidst jeg fik betaling for mit indhold, der ligger gratis på den ene af Danmarks podcastplatforme, som giver honorar, fik jeg udbetalt 1,94 kr. De fleste podcastplatforme giver slet ikke honorar. Og når vi taler om lyd, så gad jeg godt have mit eget radioprogram om arbejdet med rollemodeller. Og selvom mange måske tænker – som mig selv – hvorfor skulle DR vælge en kvinde på 40 år, som ingen kender som radiovært? Men det alene er jo en motivation for mig til at bevise, at det modsatte kan ske.

Om Trine

40 år, gift og har tre børn.

Uddannet cand. Polit fra Københavns Universitet i 2007 og fagjournalist fra Danmarks Medie- og journalisthøjskole i 2018.

Startede i 2018 en platform med fokus på diversitet i erhvervslivet med journalistiske produktioner. Driver i dag Innovator Q med sin partner Tine Cederstrand og et par stykker andre probono med artikler om diversitet og podcastserien ”Sådan gjorde jeg” om kvindelige rollemodeller.

Rådgiver sideløbende virksomheder om diversitet og inklusion og holder oplæg og er moderator ved debatter. Er netop gået i gang med at tilrettelægge og producere podcast for andre, og er vært på et par programmer, som udkommer til foråret.

No Comments Yet

Comments are closed