Investeringer skal give mig (og måske dig?) frihed og tryghed

Linnéa Schmidt har kastet sig over investeringsverdenen, for at få mere frihed og økonomisk tryghed. Og den følelse giver hun videre til andre kvinder i netværket Moneypenny. Læs her hvorfor, og hvordan hun gør

Hvorfor begyndte du at investere?

Det begyndte i 2015, hvor min mand (dengang kæreste) og jeg skulle tage et stort lån til en lejlighed. Der fik jeg en følelse af, at jeg havde brug for mere kontrol over min økonomi. Den gang lavede jeg et budget og begyndte at kigge nærmere på, hvad jeg brugte mine penge på, og hvordan de penge, jeg havde stående, kunne blive til flere.

Jeg havde 30.000 kr. stående i en svensk investeringsfond, som jeg havde haft i mange år, men jeg havde haft berøringsangst i forhold til kigge nærmere på det og finde ud af, hvad det betød. Men nu begyndte jeg at se på det, og jeg fandt ud af, at de ikke gav et godt afkast. Og så begyndte jeg lige så stille at begynde at investere selv gennem Nordnet, som er en investeringsbank. Lidt af gangen, mens jeg prøvede mig frem. Og det gik op for mig, at det faktisk ikke var særlig svært.

Hvad får du og din familie ud af at du investerer?

På kort sigt har vi fået en større bevidsthed om økonomisk adfærd, og hvordan man tænker omkring sine penge.  Det handler om prioriteringer. Og når man bliver mere bevidst om sin økonomi, så sker der helt automatisk noget med ens forbrug.

Jeg er gået ned i tid på mit arbejde, for at have mere tid til Moneypenny, og det kan lade sig gøre, fordi vi har prioriteret. Når jeg har lyst til at købe en dyr kop kaffe eller noget andet, så tænker jeg mig lige om en ekstra gang, fordi jeg har et mål. Min ugentlige fridag er mere værd end kaffe og nyt tøj.   

På lang sigt er mit mål og min drøm at blive økonomisk fri via de afkast mine investeringer giver. For mig betyder det frihed til at arbejde med det, jeg vil og have tryghed i, at jeg ikke behøver tjene penge.

Jeg håber også, at jeg bidrager til, at min datter får en bedre forståelse af økonomi. Så hun får forståelsen af værdien af penge tidligt.

Hvad er dit forhold til penge? Og har det ændret sig?

I 2015 tænkte jeg ikke så meget på penge. Jeg brugte det meste af min løn, og det jeg sparede op, var ikke til noget bestemt. Jeg har aldrig været sådan en der brugte alle penge og altid været lidt forsigtigt, men jeg havde intet forhold til penge, det var ligegyldigt for mig, så længe jeg havde penge til at leve mit liv.

Nu forstår jeg mere, hvad penge kan give i form af frihed og tryghed. Hvis man er økonomisk afhængig er man mere udsat. Penge giver styrke til ikke at være bange for at miste sit job, eller for at tage noget pis f.eks. giver kontrollen over pengene frihed til at være stærk og uafhængig.

Penge giver styrke til ikke at være bange for at miste sit job, eller for at tage noget pis f.eks. giver kontrollen over pengene frihed til at være stærk og uafhængig.

Jeg oplever nogle gange, at nogle ser mig som kapitalist, fordi jeg går op i penge. At det er skamfuldt at gå op i penge. Men penge giver magt, både over dit eget liv men også fordi vi med vores penge kan påvirke samfundet.

Skab forandring og hold fast 

Du opfordrer andre kvinder til at få styr på deres økonomi. Hvorfor?

Da jeg selv begyndte at investere, fulgte jeg med i forskellige netværk om investering, og jeg oplevede, at at jeg fik meget mere støtte i en kvindegruppe end i en blandet gruppe, og det havde jeg lyst til at give videre. Mange kvinder har berøringsangst overfor økonomi og investering, og den følelse af kontrol og styrke, man får, når man har kontrol over sit forbrug og sin fremtid, ville jeg gerne give videre.

Den følelse af kontrol og styrke, man får, når man har kontrol over sit forbrug og sin fremtid, ville jeg gerne give videre.

Derfor startede jeg i 2016 facebookgruppen “Moneypenny – Kvinder som investerer” i Danmark for kvinder om økonomi og investering (og har drevet lignende grupper i Sverige siden 2016) og udgav i 2018 en bog om investering i Sverige. Senere udvidede jeg sammen med andre seje kvinder (Ann-Christina Lykke og Beate Engelschiøn) også med en Moneypennygruppe i Norge.

Jeg vil ikke opfordre alle kvinder til at begynde at investere, men jeg opfordrer til, at man sætter sig ind i sin økonomi og tager et aktivt eller bevidst valg om at sige ja tak eller nej tak til investering.

Linnéas gode råd, hvis du vil i gang med at investere

Når man investerer, ved man ikke, hvordan fremtiden ser ud for den virksomhed, man investerer i. Derfor er der en risiko for at miste penge. Du bør derfor altid investere ud fra følgende råd:

  1. Hav styr på dit budget og hav en buffer inden du begynder at investere, så du har penge, hvis der sker noget uforudset, så du ikke er nødt til at sælge aktier.
  2. Investerer kun penge, du ikke skal bruge de næste 3-5 år. (Gerne længere)
  3. Spred risikoen, sæt ikke alle penge på en hest. Det gør dig mindre sårbar.
  4. Tag det i dit eget tempo. Sammenlign dig ikke med andre. Det er en proces, og du skal have det godt i maven undervejs.

Moneypenny bloggen finder du en startguide samt blogindlæg og links til bøger om investering

Om Linnéa

Linnéa Schmidt er 34 år, kommer fra Sverige, men bor i Aalborg med sin mand og sin datter på halvandet år. Hun er Phd i medicin og farmakologi og arbejder som cancerforsker 30 timer om ugen.

Ved siden af driver hun sammen med en anden investeringsbloggen Moneypennyandmore.dk og facebookgruppen Moneypenny – kvinder som investerer med snart 11.000 medlemmer.

Hun har desuden skrevet en svensk bog om investering og driver også flere succesfulde facebookgrupper i Sverige og Norge om kvinder og investering.