Bedre søvn og koncentration, mere nærvær og følelsesmæssig sundhed. Lyder det godt? Så skal du måske til at i gang med at meditere. Det er nemlig nogle af de fordele, du får. Du kan starte med 5 minutter i dag
Af Maria Abildgaard
Hvad er meditation?
I mange år har meditation været forbundet med indiske guruer, røgelsespinde og noget meget fremmedartet. Men i dag er meditation blevet anerkendt og brugt blandt mange. Især også erhvervslivet har taget meditation til sig som et værktøj for bedre at kunne balancere i et stadigt stigende arbejdspres, deadlines og løbende forandringer. Lige så vel som top idrætsudøvere har taget meditation til sig, for bedre at kunne bevare den mentale ro, når de skal præstere.
Meditation er altså i dag ikke længere kun noget for en lille ”åndelig” kreds, men bliver brugt af mange verden over.
Selve ordet meditation kan dække over forskellige begreber; indre ro, fordybelse, mental afspænding. Svend Trier beskriver meditation som ”en vej til øget selvforståelse og til større dybde, kvalitet og perspektiv i tilværelsen – en metode til at udvikle og frigøre den menneskelige bevidstheds iboende potentiale.” (Svend Trier, Meditation – en rejse tilbage til dig selv, 2007).
Meditation er et praktisk værktøj, som først og fremmest kan hjælpe dig med at finde ro i en travl hverdag, også selvom det kun er 5 minutter.
Meditation er et praktisk værktøj, som først og fremmest kan hjælpe dig med at finde ro i en travl hverdag, også selvom det kun er 5 minutter. Blot det at tillade sig selv 5 minutter for sig selv er en stor gave i sig selv. Men når du kommer til nogle af de listede evidensbaserede fordele i nedenstående, bliver en regelmæssig praksis til mere end ”blot” ro.
Læs om at slippe hamsterhjulet ved at ændre dit perspektiv
Fordele ved meditation
Der er i dag forsket meget i de fordele meditationen giver, ikke kun for stressramte, men også for medarbejderne på en arbejdsplads, for idrætsudøvere m.fl. Tænk, alt det, det kan gøre for os, ”blot” at blive opmærksomme på vores vejrtrækning.
Af fordele kan nævnes:
- Mindre stress
- Mindre angst
- Mindre tankemylder
- Øget opmærksomhed
- Øget medfølelse
- Øget følelsesmæssig sundhed
- Forbedret søvn
Kom i gang med at meditere
Men hvor skal man så starte og hvordan?
Nedenstående finder du en meditation, du kan starte med, og som du nemt kan vende tilbage til midt på dagen, i en frokostpause, inden du lægger dig til at sove eller på andre tidspunkter, hvor du lige har 5 minutter i ro. Jeg henviser også til nogle app’s med guidede meditationer, fordi mange kan have brug for at blive guidet undervejs, for at holde koncentrationen.
Hjernen er en muskel, og den skal trænes ligesom når du træner biceps. Det tager tid, og ikke alle dage er lige gode. Hvil i det uden at blive irriteret på dig selv, hvis ikke det lykkes, som du håbede.
Læs om at finde de stille steder i din by
Simpel begyndermeditation
Sæt dig behageligt til rette. Luk øjnene og lad dit fokus hvile ved dit åndedræt. Hver gang tankerne forstyrrer, vender du venligt tilbage til dit åndedræt. Bliv endelig ikke vred eller frustreret over, det er svært at koncentrere sig. Sæt eventuelt en timer til, og start med 5 minutter og trap lige så stille op på tiden.
Find guidede digitale meditationer
Insight Timer. Gratis app med utallige engelske og dansk guidede meditationer. Ingen af meditationerne koster noget, men du kan donere et beløb til indtalerne som tak for meditationen. Du kan søge på længde, så hvis du en dag kun lige har 5 minutter, kan du finde en meditation eller åndedrætsøvelse i den længde.
Annegoncalves.com. Anne har den mest behagelige stemme at lade sig guide af. Hun har også meditationer i forskellige længder og ud fra forskellige temaer. Derudover guider hun også Yoga Nidra, som er en dyb, afspændende meditation. Studier viser, at blot 30 minutters Yoga Nidra svarer til 4 timers søvn. Så dybt kan du blive guidet ned i meditation via Yoga Nidra.
Spotify; Søg efter Yoga Nidra (yogisk søvn/guidet meditation)
Yogastream Her finder du yogavideo’er og meditationer med mange forskellige yogalærere. Du kan søge forskellige stilarter, længder og tema, fx morgenyoga, noget for sportsfolk, nakke eller andet. (lige nu, september 2020, kan du prøve en måned gratis med dette link.
Rigtig god fornøjelse med meditation, jeg håber, du bliver lige så glad for det, som jeg er. For det kan altså noget vildt for vores balance i hverdagen
Om skribenten
Maria Abildgaard er uddannet yogalærer og underviser flere gange om ugen i både yoga og meditation.
Privat er Maria gift med Michael, mor til to børn på 10 og 12 år og er bosiddende i Aalborg.
Du kan fange Maria på en yogamåtte hos bl.a. YOGA HUSET Aalborg, på workshops eller på små mindre private yogahold samt følge hende på Instagram, hvor hun inspirerer mange med yoga, meditation og hverdagslykkelivet.
Læs også om Maria i artiklen “Mit hoved lyttede ikke til de signaler, min krop skreg til den”
