Folketingspolitiker: Jeg er 100% på i København og 100% på derhjemme

Marie Bjerre blev valgt til Folketinget i juni 2019. Hun fortæller her, hvorfor hun blev politiker, og hvordan balancen i hverdagen ser ud i en familie, der bor i Aalborg, men hvor én forælder arbejder i København

Har det været en langvarig drøm for dig at blive politiker og komme i Folketinget?

Både ja og nej, Jeg har altid syntes, at politik var interessant. At være politiker kan man ikke uddanne sig til, men politik har været en stor passion for mig lige så længe, jeg kan huske. Jeg har været aktiv i elevbevægelsen og meldte mig ind i Venstres Ungdom, da jeg var 15 år.

Så man kan godt sige, at jeg altid gerne har villet arbejde med politik eller i hvert fald samfundsforhold, men det har ikke altid været klart for mig, om jeg selv skulle være politiker. Jeg valgte trods alt at læse jura og ikke statskundskab og har også arbejdet som advokat i nogle år, inden jeg valgte at gå ind i politik som folkevalgt.

Læs også om Nina, som er drevet af at gøre en forskel i verden 

Hvorfor valgte du at gå ind i politik?
Jeg kunne ikke lade være. Det kriblede i mig for at blande mig og gøre noget ved det, jeg syntes, var en forkert vej.

Det kriblede i mig for at blande mig og gøre noget ved det, jeg syntes, var en forkert vej.

Jeg syntes, at alt for meget bevægede sig i den forkerte retning. For meget regulering og nationalisering, og for lidt tillid til mennesket, frihed og internationalt udsyn.
Det var muligheden for at rykke noget på samfundsplan. Som advokat arbejder man jo for at hjælpe enkelte mennesker med en enkelt sag, hvor man som politiker arbejder for en større sag og en retning i samfundet.

Hvilke tanker har du gjort dig om at blive en offentlig person?

Ikke så mange. Det generer mig ikke, og jeg tænker ikke over det i det daglige. Jeg oplever feks. kun sjældent, at jeg bliver genkendt. Men jeg mærker, at jeg skal passe lidt mere på, hvad jeg siger, og hvad jeg engagerer mig i. Jeg er altid repræsentant for Venstre, også selvom det ikke har noget med politik at gøre. Men jeg insisterer på at blive ved med at være mig. F.eks. deler jeg fortsat billeder af min datter og mit liv på Instagram.

Læs mine tanker om at ville have plads til det hele i min hverdag 

Har der været nogle overraskelser i hvordan det er at arbejde i Folketinget?

Ja mange overraskelser. Mest af alt mængden af arbejde og hvor tidspresset man er med lovforslag, der skal læses igennem med bemærkninger og høringssvar. Det kan også være svært at planlægge sin uge med forhandlinger med kort varsel. Weekenderne er heldigvis rimelig forskånet.

Hvordan finder I en god balance i jeres familie mellem familieliv og arbejdsliv/politisk liv?

Det vigtigste er en god planlægning mellem Jan og mig. Jeg er i København i hverdagene tirsdag-torsdag, hvor Jan tager sig af det derhjemme. Til gengæld bringer og henter jeg så som udgangspunkt mandag og fredag.

Jeg oplever faktisk, at jeg er mere fleksibel end mange af mine kollegaer, der bor i København, som skal skynde sig hjem om eftermiddagen. Jeg tager morgenflyet tirsdag morgen og i de tre dage i København får jeg virkelig knoklet igennem uden dårlig samvittighed. Det fungerer godt, at jeg kan være 100% på i København og 100% på derhjemme.

Vi knokler igennem i hverdagene og er gode til at hive stikket i weekend og ferier. Eksempelvis har vi lavet en aftale om maksimalt at have én aftale per weekend, så vi altid også har familietid hjemme i weekenderne. Og vores mobiltelefoner får aldrig lov til at komme med til bords. Til gengæld betyder vores valg, at jeg ser mindre til mine venner og familie end tidligere. Men måske er det faktisk et vilkår for mange børnefamilier.

Få mine 5 tiltag til en mindre travl hverdag 

Er der nogle som stiller spørgsmål til jeres måde at indrette hverdagen på?

Jeg har mødt mange fordomme om, om det ikke er hårdt at være væk fra min datter, om hvordan vi får det til at fungere, og om vi ikke skulle flytte til Kbh. Jeg ved, det er velment, men det irriterer mig, for de spørgsmål bliver ikke stillet til mine mandlige kollegaer, eller til en skilsmissefamilie.

Hvis vi vil have et folketing, der repræsenterer alle, skal det også være muligt at bo i en anden landsdel og have en familie samtidig med at være folkevalgt politiker.

Hvis vi vil have et folketing, der repræsenterer alle, skal det også være muligt at bo i en anden landsdel og have en familie samtidig med at være folkevalgt politiker.

Tænker du over at være en rollemodel for andre kvinder og dine snart to døtre?

Jeg har ikke tænkt så langt som til at være rollemodel for mine døtre. Men jeg tænker over at være en rollemodel i forhold til at vise, at kvinder med børn sagtens kan gøre karriere og samtidig have en god balance derhjemme.

Har dine karrieredrømme/ politiske drømme ændret sig efter du er blevet forælder?

Jeg er blevet langt mere miljø- og klimabevist, men det kan også være, at det bare er i takt med samfundsudviklingen og den viden, vi har i dag, som vi ikke havde tidligere

I takt med, at jeg er blevet ældre, er mine synspunkter også blevet meget mere nuancerede, og jeg tillægger det i dag værdi at kunne være i tvivl og forstå modpartens synspunkter, fremfor en stålsat holdning.

Hvad er dine karrieremæssige/politiske fremtidsplaner eller drømme?

Jeg blev før sommerferien socialordfører for Venstre. Det er en tung post og et nyt område for mig, som jeg valgte at takke ja til. Jeg er dels stolt over så tidligt i min karriere at få et hovedordførerskab, og derudover giver det nogle gode muligheder for politikudvikling for Venstre på hele velfærdsdagsordenen.

Når man går ind i politik, er det for at ændre, for at udvikle og for at påvirke i en bestemt retning. Jeg håber, at jeg kan sætte nogle reelle aftryk, der kan være med til at fremtidssikre vores velfærdssamfund, hvor det personlige ansvar og friheden vægtes højere, og krævementaliteten mindre. At Danmark tager reelle tiltag på klimadagsordenen, så fremtidens generationer tør at drømme lige så store tanker, som min generation har kunnet. At vi fortsat har internationalt udsyn og ser Danmark som en aktiv spiller globalt.

Det er på den helt store klinge, og derfor håber jeg i første omgang, at det lykkes mig at blive genvalgt ved næste folketingsvalg. Sådan nogle påvirkninger kræver hårdt arbejde og tager tid. Derudover kræver det, at vi vinder regeringsmagten.

Om Marie Bjerre

Marie Bjerre er 34 år, har boet i Aalborg siden 2012. Gift med Jan og mor til Elisabeth på 2 år og venter endnu en pige til februar.

Valgt til Folketinget for Venstre i juni 2019.

Uddannet jurist fra Københavns Universitet. Har herefter arbejdet som jurist i Europa-Parlamentet samt som advokat og advokatfuldmægtig i Aarhus og Aalborg, sammenlagt 9 år.

No Comments Yet

Comments are closed