Følg kroppens og naturens cyklus og find balancen

Alt i livet er cyklisk. Men vi lever i et samfund, hvor vi tilsyneladende har glemt det. Mange stræber efter en lineær kurve, som giver os en følelse af et konstant pres. Læs Mette Hyldgaard Skovmoses tanker om at indrette sin hverdag efter naturens, årets og menstruationens cyklus

Af Mette Hyldgaard Skovmose

Naturens cyklus

Vi ser den cykliske struktur i den helt store skala i den måde, man mener universet er opstået, vi ser den i årstiderne, i den kvindelige menstrutions-cyklus, i vores døgnrytme og helt ned på åndedrætsniveau. Der findes en evig udvidelse og sammentrækning sted.

Ser vi på åndedrættet, så udvider kroppen sig, når vi trækker vejret ind, og den trækker sig sammen, når vi ånder ud. I forhold til døgnrytmen, udvider energien sig fra kl. 03.00 om natten, hvor vi ideelt set lige så stille vågner hen under morgnen. Energien begynder at trække sig sammen om eftermiddagen kl. 15.00, hvor vi ideelt set bliver klar til natten og søvnen hen under aften.

Det samme sker i løbet af året, her på den nordlige halvkugle, stopper sammentræningen netop her d. 21. december, det er det, vi fejrer i form af Vintersolhverv. Energien udvider sig nu lige så stille indtil d. 21. juni – sommersolhverv, hvor vi fejrer de lange og lyse sommernætter.

Læs om at finde de stille steder i din by

Naturen holder pause, men hvad med os?
Det er som om, vi tror, at vi skal kunne fungere i det samme tempo hele tiden og gerne i en opadgående kurve, hver dag hele året. Men hvis vi kigger på naturens cyklus, på årstiderne, så viser de os noget andet. August Strindberg skulle have sagt, da den elektriske pærer blev opfundet, at nu ville mennesket arbejde sig selv ihjel. Og det havde han jo på sin vis ret i. Det er potentielt set muligt for os at have lyset tændt og arbejde døgnet rundt.

August Strindberg skulle have sagt, da den elektriske pærer blev opfundet, at nu ville mennesket arbejde sig selv ihjel.

Jeg elsker muligheder og friheden til at vælge selv. Men jeg er blot i tvivl, om vi virkelig har lyst til at arbejde lige så meget om efteråret og vinteren, som i forårs- og sommer månederne? Jeg har to katte, og det er helt tydeligt, at de her i de mørke måneder, går ned i et andet gear. De sover i mange timer i løbet af døgnet og rejser sig nogle gange op, blot for at strække sig og sove videre. Men vi mennesker fortsætter, som om intet er hændt.

Ser vi på naturen, så holder den også pause i disse måneder, træerne bare står og laver ingenting. De samler grokræfter til, når energien igen vender. Og det er hele humlen for mig at se, at vi skal samle grokræfter. Fordi vi er mennesker og ikke maskiner. Vi har simpelthen brug for den cykliske struktur for at skabe balance i livet. En balance mellem action og pause, mellem arbejde og hvile.

Vi har simpelthen brug for den cykliske struktur for at skabe balance i livet. En balance mellem action og pause, mellem arbejde og hvile. 

Læs også om min deltagelse i Mettes Pauserum

Den kvindelige cyklus er et intelligent system
Hvor alt liv opstår, findes der en cyklus, og derfor findes den jo også i kvindekroppen i form af den kvindelige menstruationscyklus. Hvor de fleste kvinder mærker, at energien også kan svinge i løbet af en måned. Omkring ægløsning minder energien om en sommerenergi – den højvibrerende midsommer energi – hvor alting er grønt og frugtbar. Det er også her, at en kvinde kan blive gravid. I tiden omkring menstruation kan energien sammenlignes med vinterenergien – sammentrækkende og indadvendt. Det er her, hvor også mange kvinder oplever, at de har mindre energi.

Den kvindelige menstruationscyklus inviterer os som kvinder til at lade os inspirere af årstiderne. I tiden lige efter menstruation føler mange kvinder, at de bliver “sig selv igen”. Energien kommer tilbage, og den vokser indtil tiden omkring ægløsning. Det er lidt forskelligt fra kvinde til kvinde, hvornår hun mærker, at energien trækker sig sammen igen, nogen ret hurtig efter ægløsning og nogen først lige op til menstruationen.

Læs også: Jeg har sat farten ned 

Menstruationscyklussen er et blue print
Men processen er en invitation til at veksle mellem action-gear og pause-gear. Den cykliske struktur er et intelligent system, som bor i os som kvinder, det er et blue-print, som vi får forærende fra den dag, vi får vores første menstruation.

Hos rigtig mange kvinder, bliver det noget, man kæmper imod. Selve menstruationsfasen bliver til en slags parentes, enten fordi vi har det dårligt, eller fordi vi føler os utilpas med at gå rundt og bløde. For mig at se træder vi ind i et intelligent system – et blueprint, der fortæller os, hvordan vi har det både fysisk, psykisk og sjæleligt. Et system, som netop viser os, at der er en tid til alting.

Og vintertiden, menstruationstiden inviterer netop til hvile, så du fra et grounded og balanceret sted kan skifte til action-gearet igen. Menstruationstiden kan blive dit helt eget lille mini-retreat hver måned, hvor du gør gode ting for dig selv, samler kræfter, revitaliserer og sætter tonen for den kommende måned. Der er nemlig en tendens til, at du høster, som du sår. Den ro, du kan skabe for dig selv i netop denne periode, danner udgangspunktet for den kommende cyklus.

Glædelig vintersolhverv og glædelig jul

Om Mette Hyldgaard Skovmose

Mette Hyldgaard ejer Mettehyldgaard.dk, hvor hun tilbyder pauserum, kvindecirkler og retræter for kvinder. Hun er forfatter til bogen “Giv dig tid mor” og redaktør på Podcasten Cyklus og er optaget af, hvordan naturens og vores egne cyklusser har indvirkning på vores liv.

Podcastens 2. afsnit om vintersolhverv udkommer i dag, og du kan finde den på Spotify og Apple Podcasts.

Læs mere på www.mettehyldgaard.dk 

No Comments Yet

Comments are closed