Find balancen mellem spontanitet og struktur

Spontanitet eller struktur. Hvad er du til? Det ene udelukker ikke det andet. Tværtimod. Som med så meget andet er balance nøgleordet

Af Janni Pilgaard

Når alt er planlagt og struktureret til mindste detalje, er der sjældent plads til spontanitet og kreativitet. Men hvis alt sejler, og intet er sat i rammer, så er der ingen fremdrift i det, vi laver. Derfor skal der være en balance.

Hvor vide rammer vi trives i, er helt forskelligt, men vi har nok alle sammen oplevet at være i rammer, der ikke passede til os. Det tager vores energi, får os til at føle os forkerte eller gør, at vi ikke bliver vores bedste jeg.

Hvor vide rammer vi trives i, er helt forskelligt, men vi har nok alle sammen oplevet at være i rammer, der ikke passede til os.

En hverdag fuld af rutiner og tjeklister
Jeg har brugt mange år på at forsøge at effektivisere hverdagen i vores familie. Hver gang vi har været i tidsnød eller haft følelsen af at løbe for stærkt, så har vi set på, hvordan vi kunne effektivisere og strukturere os ud af det. Langt hen af vejen med stor succes.

Men sidste efterår nåede jeg en grænse for, hvor effektiv og planlagt en hverdag, jeg havde lyst til at have. Jeg savnede spontanitet og rum og plads til bare at være, uden at vi for længst havde planlagt hver dag og hver time hele ugen. Og jeg følte, at hverdagen kun bestod af rutiner og tjeklister og følelsen af, at så kom vi igennem endnu en dag. Faktisk glemte jeg helt at nyde alle de gode ting og se alt det, jeg havde.

Jeg savnede spontanitet og rum og plads til bare at være, uden at vi for længst havde planlagt hver dag og hver time hele ugen.

Læs om hvordan jeg har sat tempoet ned

En rejse mod balance
Dengang tog jeg konsekvensen og gik i gang med at planlægge (planlægning igen!) at lægge mit arbejdsliv om for at få mere frihed ind i min hverdag. I april gik jeg fra 30 til 20 timer på mit job, mens jeg samtidig startede Balancebaren. Og det har hjulpet på min følelse af, at hverdagens gøremål strammede så meget om mig.

Men selvom jeg har lagt mit arbejdsliv om, så er der jo stadig virkelig meget rutine og arbejde i at være en familie. Det forsvinder jo ikke, fordi jeg arbejder på en anden måde.

Det er lidt af en rejse at finde den rigtige balance mellem struktur og spontanitet i familien. For når vi ikke bruger tid på at få overblik og planlægge, så er vi hele tiden bagefter. Og det gør bestemt ikke noget godt for energien. Men der skal også være plads til at gøre noget andet, end vi plejer, uden at det hele falder sammen.

Læs om Gitte Stounberg, som har fundet balancen i at være ambitiøs på deltid

Dine værdier bestemmer, hvordan jeres hverdag skal se ud
For nogle er det pæne og rene hus forudsætningen for at trives. For andre er det sund mad lavet fra bunden hver dag, der giver følelsen af en god hverdag.

For mig er det at have tid til at være en del af mine børns hverdag, samtidig med at jeg udlever faglige ambitioner. Vi er forskellige, men det er vores værdier og ønsker for hverdagen, der skal definere, hvordan vi skal indrette os.

Vi er forskellige, men det er vores værdier og ønsker for hverdagen, der skal definere, hvordan vi skal indrette os.

Prioritering af tiden
Jeg prøver hver dag at prioritere og skabe balance mellem struktur og spontanitet ud fra mine og familiens behov. Nogle gange må rod være rod, og så sætter vi os ned og spiller eller leger, selvom huset sejler.

Andre gange henter jeg 15 minutter senere for at nå at hænge vasketøj op eller lave en lynoprydning, så jeg slipper for det, når vi alle er hjemme. Og andre gange sætter jeg mig 15 minutter i sofaen, når jeg kommer hjem fra arbejde, inden jeg henter børnene for lige selv at nå at lande.

Det er en løbende prioritering, hvor jeg prøver at finde balancen i hele familiens behov. Og det føles godt, når der de fleste dage er lidt tid at løbe på. Det værste er de dage, hvor der skal presses mere ind, end der egentlig er tid til. Og de dage kan vi nok ikke undgå i ny og næ.

Men for at få hverdagen til at glide langt de fleste dage, har vi brug for en god balance mellem spontanitet og struktur, og hvis du klikker videre her, kan du læse mine tips til hvordan vi har planlagt hverdagen hjemme hos os.

Hvordan prioriterer du tiden i hverdagen?

 

Om Janni Pilgaard

Janni Pilgaard er 39 år, bor i Aalborg med sin mand Mads og deres tre børn på 11, 8 og 5 år.

Uddannet cand.mag. og fagjournalist. Stifter af Balancebaren og fra 1. januar derudover også selvstændig kommunikatør og journalist.

Lær Janni bedre at kende ved at connecte på LinkedIn eller følg med på Balancebarens Instagram.

No Comments Yet

Comments are closed