Få en ny (og bedre) hverdag efter Corona

Den krisetid med restriktioner, som vi lever med lige nu, giver os mulighed for at se vores hverdag udefra og finde ud af, hvad vi egentlig ønsker af hverdagen. Læs her hvilke positive forandringer for hverdagsbalancen, jeg håber, der kommer ud af Corona-krisen

Af Janni Pilgaard

Godt 1 måned er der gået, siden statsministeren sendte os hjem i Coronakarantæne. Og i går sendte jeg mine to ældste i skole, og på mandag er det den yngstes tur til at komme tilbage i børnehave.

Det har været en mærkelig måned på godt og ondt. Corona har givet mange store bekymringer om helbred og økonomi, og vi lever alle lige nu med store savn til mennesker, vi elsker, og det ville jeg ønske, at vi kunne være foruden.

Men når vi på denne her måde bliver revet ud af hverdagen, så giver det os også mulighed for at se på vores hverdagsliv udefra. Vi mærker, hvad vi savner, og hvad vi bestemt ikke savner. Og krisen har tvunget os til at prøve at leve tættere sammen i en periode og få afprøvet nye arbejdsformer. Og det, tror jeg faktisk, er sundt.

Der er mange eksempler på, at det er, når vi bliver pressede og tvunget til at gøre noget andet, end vi plejer, at vi udvikler os og går nye veje.

At indrette os som vi selv ønsker
På det personlige plan håber jeg, at krisen får os alle sammen til at mærke bedre efter, hvordan vi allerhelst vil have vores hverdag til at se ud. Jeg håber, vi begynder at tage nogle personlige valg og handler os hen imod den hverdag, vi hver især ønsker.

På samfundsniveau håber jeg, at krisen giver en større åbenhed for, at vi indretter os mere efter, hvad der giver mening i den enkelte familie i stedet for efter nogle fælles normer om tid og sted, som helt bogstaveligt er 100 år gamle.

Læs også artiklen: Arbejdsmarkedet passer ikke til moderne familier 

At tempoet sættes ned
Min allerstørste drivkraft for at starte Balancebaren sidste år var følelsen af, at vi løb alt for stærkt i vores hverdag, og jeg kunne se og høre, at det gjaldt for langt de fleste familier omkring mig. Men min erfaring er også, for både mig selv og andre, at det ikke er så ligetil at sætte farten ned.

Men nu har vi haft en måned, hvor vi ikke har måtte være sociale, og hvor alle de arrangementer og aktiviteter, vi normalt løber efter, har været aflyst. Og selvom det nok har været for stille for de fleste, så tror jeg, at det er sundt for os at prøve, og så håber jeg, at vi hver især finder en måde at sætte tempoet lidt ned på fremadrettet.

At arbejde mere fleksibelt
En anden ting jeg i den grad håber, vi får med, er muligheden for et mere fleksibelt arbejdsliv. Jeg har længe undret mig over, at vi alle sammen skal arbejde mandag til fredag 8-16 og helst fysisk på en arbejdsplads.

Den sidste måned har vist os, at mange af os sagtens kan klare langt de fleste opgaver hjemmefra (eller et hvilket som helst andet sted), inklusiv at holde møder online. Og med børn hjemme har vi også været tvunget til at arbejde, når det kunne passes ind og dermed flytte på arbejdstiderne.

Jeg håber virkelig, at den erfaring betyder, at arbejdspladserne får øjnene op for, at det er meget bedre for os alle, når vi får mulighed for at indrette vores arbejde, så det passer til os og resten af vores liv.

Få gode råd til at tilpasse dit arbejde til familielivet 

At vi får mere fokus på fælleskabet
Jeg har også lyst til at fremhæve det fokus på fællesskabet, Corona-krisen har medført. Vi skal stå sammen – hver for sig. Vi har alle et ansvar for hinanden lige nu, og jeg tror, det er sundt for os at blive mindet om, at vi er afhængige af hinanden.

Jeg håber derfor, at krisen åbner vores øjne for, at vi skal huske fællesskabet i de beslutninger, vi tager og ikke kun tænke på os selv. Det gælder både i forhold til samfundet og i forhold til vores planet.

At turde gøre noget andet end i går
Jeg tror rigtig meget på, at vi som enkeltpersoner, skal være med til at starte de forandringer, der skal rykke vores samfund. Vi skal beslutte os for at gøre tingene anderledes, og vi skal turde gøre noget andet end i går. Og så skal vi turde stille krav til vores arbejdsgiver om, at vi vil have tingene anderledes.

Og lige nu, hvor vi lige har bevist, at hverdagen kan se helt anderledes ud, er det perfekte tidspunkt.

Læs om hvorfor det er svært at følge sine drømme

Læs her, hvad nogle af følgerne på Balancebarens Instagram vil ændre i deres hverdag efter Corona:

  • Mindre forbrug, mere tid, mindre arbejde, mere tid!
  • For eftertiden når jeg har ferie, vil jeg slappe af og ikke lave aktiv ferie
  • Jeg vil have langsommere morgener, mere natur og fjollet dans
  • Gå selvstændig og arbejde hjemmefra hver dag
  • Mere fokus på ét projekt ad gangen = fordybelse
  • Bruge mere tid i naturen
  • Hente mine børn tidligere