Lige meget om vi har en tendens til at svare ja eller nej, når vi bliver spurgt om noget, vil vi have glæde af at reflektere, før vi svarer
Af Janni Pilgaard
Hvem bager kage til julefesten? Hvem tager den ekstra opgave på kontoret? Hvem vil holde oplægget til personalegruppen?
Ved du, hvordan du plejer at svare til den slags forespørgsler? Mange af os er hurtige til at svare enten ja eller nej, og ofte fortryder vi vores svar bagefter. For jeg havde måske ikke tid til at bage den kage, eller jeg ville faktisk godt have holdt det oplæg, jeg blev bare bange for, at jeg ikke kunne klare udfordringen, og så var det nemmest at sige nej.
De fleste af os har en tendens til oftest at sige ja eller oftest at sige nej.
Læs hvordan du bliver effektiv med planlægning
Ja- eller nej-siger
En ja-siger siger ja til det meste. Nogle gange af ren af og skær begejstring i øjeblikkket, andre gange af pligt, eller fordi ingen andre melder sig. Ja-sigeren har et pleasergen, og vil som regel altid gerne sørge for, at alle andre har det godt.
En nej-siger siger nej som første reaktion på stort set alt. Nej til at hjælpe, nej til nye udfordringer, nej til at bage kage. Nej-sigeren er ofte styret af frygt for det ukendte eller frygt for at blive overbebyrdet.
For ja-sigere er konsekvensen, at de får sagt ja til for meget, og derfor bliver løbet fuldstændig overende og måske endda er ved at brænde ud på det. Og når man siger JA til noget, så siger man samtidig NEJ til noget andet, som der så ikke er tid, overskud eller plads til.
Når man siger JA til noget, så siger man samtidig NEJ til noget andet, som der så ikke er tid, overskud eller plads til.
For nej-sigere er konsekvensen, at de går glip af mange ting, og måske stopper folk endda med at spørge, når de alligevel altid får et nej. Så når du siger nej, går du glip af både oplevelser, relationer med andre og nye indsigter.
Læs om Mette, der har udfordret sig selv ved at tage en NLP uddannelse
Tag dig tid til refleksion, inden du svarer
Både JA og NEJ kan selvfølgelig være den helt rigtige beslutning, men hvis du ofte oplever, at du fortryder en beslutning, fordi du er for hurtig til at svare, så kan du med fordel beslutte dig for ikke at svare med det samme, men bede om betænkningstid.
Vores tendens til at svare enten ja eller nej ligger ofte så dybt i os, at vi svarer helt instinktivt. Men hvis vi vil ændre på denne vane, må vi give os tid til at mærke efter, om begejstringen stadig er der, når vi kommer hjem fra det spændende møde på arbejdet og kommer i tanke om alle de andre opgaver, eller om vi måske alligevel turde holde det oplæg, som vi først tænkte, at vi ikke turde.
Forstå hvorfor det er svært at handle på din drøm – og find modet
Vent 24 timer med at svare
Beslut med dig selv, at du skal have 24 timer til at reflektere, inden du svarer. Det er altid okay at sige, at du vender tilbage i morgen, lige meget om det handler om at melde sig til festudvalget, en ny opgave på jobbet eller at bage en kage til fodboldklubben.
Det er altid okay at sige, at du vender tilbage i morgen
De 24 timer skal du bruge til at se på fordele og ulemper, mærke efter i maven og sove på beslutningen. På den måde bliver du ikke overrumplet af øjeblikkets begejstring eller frygt og får svaret det modsatte af, hvad du egentlig ville.
Og husk at der er ikke noget galt i at sige NEJ, hvis du efter 24 timer finder frem til, at du ikke har lyst eller tid, ligesom der heller ikke er noget galt i at sige JA, hvis du mærker lysten titte frem bag bekymringen.