Hvorfor er det svært at følge sine drømme? Hvad er der på spil i os, og hvad er vi bange for? Forstå hvorfor det er svært og brug det til at blive mere modig
Af Janni Pilgaard
Kampen er i gang. Hjertet drømmer om alt fra nyt job, jordomrejse og at løbe et maraton, og i drømmen kan alt lade sig gøre. Men så møder hjertet egoet, som ryster på hovedet; du har ikke kompentencerne til et nyt job, ikke penge til en jordomrejse, og du kommer ALDRIG i form til et maraton. BANG. Så er vi nede på jorden igen. Tør du trodse din hjernes rationelle argumenter og følge dit hjerte?
Når vi drømmer om noget nyt og får følelsen af ikke at turde tage skridtet mod det nye, er det et sammenstød mellem vores hjerte og vores ego, fortæller Stine Taulborg Michaelsen, som er personlig mentor og coach. Vores ego er den del af vores personlighed, som prøver at beskytte os mod farer og nederlag, og som har fokus på præstation, fokus, tryghed og kontrol. Vores ego hader forandring og vil til enhver tid forsøge at opretholde status q.
Tør du trodse din hjernes rationelle argumenter og følge dit hjerte?
Denne forsvarsmekanisme stammer tilbage fra vores ur-hjerne. Fra dengang vi havde behov for et overlevelsessystem, så vi var klar til enten at flygte, fryse eller tage kampen op, når der skete noget farligt. I dag står vi meget sjældent overfor situationer, som handler om liv eller død. Men vores ego kan ikke se forskel mellem livsfarlige forandringer og mindre ting, som udfordrer status q.
Ubevidste regler og overbevisninger styrer os
”Som små børn udvikles vores bevidsthed løbende, i takt med at vi møder og spejler os i andres opfattelser, overbevisninger og regler. På den måde konkluderer vi, hvad der er ok, og hvad der ikke er. Al denne læring er lagret i vores underbevidsthed i vores hjerne og styrer os ubevidst resten af livet i forhold til, hvad der er tilladt”, fortæller Stine Taulborg Michaelsen.
Når vi ønsker en forandring, er vi derfor både oppe imod vores ur-hjerne, der ikke ønsker forandring samt alle de ubevidste regler og overbevisninger, vi har lært igennem vores liv. Som f.eks. at et fast job er det tryggeste, at du ikke skal stikke næsen for langt frem, eller at det bedst at gøre som de andre i din omgangskreds.
Når vi ønsker en forandring, er vi derfor både oppe imod vores ur-hjerne, der ikke ønsker forandring samt alle de ubevidste regler og overbevisninger, vi har lært igennem vores liv.
Samtidig holdes vi også fast i, at man skal være fornuftig og ‘bruge hovedet’, fordi vi i vores samfund hylder netop fornuften og det rationelle frem for vores intuition. Bl.a. i skolen, hvor der er fokus på at bruge hovedet frem for hjertet. Det betyder, ifølge Stine Taulborg Michaelsen, at vi generelt har dårlig kontakt til os selv. Og derfor opstår frygten for at ændre på ting, selvom vi kan mærke, at vi ønsker en ændring.
Læs om Rebekka der gik fra lønmodtager til selvstændig selvom hun ikke turde
Følger du dit ego eller dit hjerte?
Ifølge Stine Taulborg Michaelsen sidder frygten i den ubevidste del af vores hjerne. Det er hjernen, der argumenterer rationelt imod vores drømme. Det kan handle om, at jeg ikke har råd, jeg har ikke tid, det passer ikke til mig osv. Vi skyder vores egne drømme ned og bremser os selv med undskyldninger for, hvorfor det er en dårlig ide at følge drømmen. Selvom det måske handler mere om prioritering.
Drømmene kommer fra hjertet. Hjertet er en eventyrer, som tør alt og har tillid til, at alt bliver godt. Men når drømmene møder hjernen, så møder den også vores ubevidste frygt, og hjernen begynder helt automatisk at finde på rationelle argumenter for, hvorfor drømmen ikke skal udleves.
Når drømmene møder hjernen, så møder den også vores ubevidste frygt, og hjernen begynder helt automatisk at finde på rationelle argumenter for, hvorfor drømmen ikke skal udleves.
Hvis vi gerne vil blive mere modige og turde følge vores hjerte, er vi derfor nødt til at lære, hvornår det er hjertet, der taler, og hvornår det er hjernen. Vi kalder det også mavefornemmelse og intuition. At vi kan mærke i vores hjerte, hvad der er rigtigt og forkert.
Få 5 trin til at gennemføre den forandring, du ønsker
Vær ikke bange for frygten
”Vi skal huske, at frygt er en helt naturlig del af livet. Den forsvinder ikke, og det skal vi faktisk heller ikke ønske, for frygten er med til at vise os, at noget er vigtigt for os. Men vi skal finde en måde, hvor der er balance mellem hjernens rationelle argumenter og hjertets drømme. Så hjernen ikke får lov til at bruge dårlige undskyldninger til at skyde vores drømme ned” siger Stine Taulborg Michaelsen.
Vores fulde potentiale gemmer sig bag frygten, så hvis vi vil udvikle os, er vi nødt til at se frygten i øjnene og også forstå, at vi må være villige til at tage både det skønne og det svære med på vores rejse. Og når det så er svært, så skal vi lære at tro på det, når vores hjerte fortæller os, at vi godt kan klare det.
Læs om hvordan du kan sætte dig mål og nå dem
Lær at lytte til hjertet
Heldigvis kan vi træne os til at blive bedre til at være bevidste om, hvornår vi bremser os selv. Når vi er opmærksomme på kampen mellem hjertets drømme og egoets undskyldninger, så bliver det nemmere at skille de to ad og gennemskue de dårlige undskyldninger fra egoet.
Egoet opfører sig som det gør, fordi det er bange. Det er der jo for at passe på os. Det er ikke egoets mission at bekæmpe hjertet, men at sikre vores overlevelse. Egoet møder derfor livet med frygt og ser konstant alle begrænsningerne, fordi det altid er på vagt. Hjertet møder det med tillid og ser alle mulighederne. Når vi ønsker os en forandring, er der altså altid en del eller side af os, der IKKE ønsker den forandring, nemlig egoet.
”Vi skal derfor lære, hvornår det er vores ego (frygt), der taler, og hvornår det er vores hjerte (intuition), der taler. Og så skal vi træffe et bevidst valg ud fra det om at trodse frygten. Men ingen gode råd i hele verden kan få dig derhen, hvor du tør være modig. Du er nødt til at skabe den forandring inde i dig selv.” slutter Stine Taulborg Michaelsen.