Aldrig leve i hamsterhjulet igen

Julie Dalberg arbejdede som skoleleder, da hun tog sig selv i at træffe en beslutning baseret på laveste fællesnævner for ledelse. Det blev det starten på at skabe sig et arbejdsliv med en høj grad af både frihed, fleksibilitet og mulighed for at arbejde med mennesker, hun selv ønsker

Af Julie Dalberg

Jeg har igennem hele mit liv truffet mange vilde beslutninger. Og for 4 år siden traf jeg igen en af de store. En beslutning om – én gang for alle – at hoppe ud af hamsterhjulet.

Jeg var på det tidspunkt skoleleder på en skole, hvor arbejdsmiljøet var dårligt – kulturen lagde op til, at vi alle skulle tænke ens, være ens og helst ikke bevæge os fremad. Jeg blev ansat til det, man meget professionelt (host host) kaldte en oprydningsopgave – ikke på papiret naturligvis, men bag gardinerne.

Laveste fællesnævner for ledelse
Jeg ryddede op, som jeg skulle (for at blive i det sprog), men der gik ikke længe før en mindre gruppe af medarbejdere oplevede, at de ikke blev lyttet til, og at tingene gik for stærkt. Den samme gruppe, der igennem årtier havde formet kulturen på stedet.

Efter et par år tog jeg på et tidspunkt mig selv i at træffe en beslutning baseret på laveste fællesnævner for ledelse – titelbaseret ledelse. Bevares, det var efter jeg var blevet beskrevet som værende psykopat på Facebook, i anonyme breve sendt til forvaltningen, politikere og avisartikler – og med fuld opbakning og support fra mit bagland.

Alt skreg i mig på at det simpelthen måtte være muligt at løse uenigheder og forskelligheder mellem mennesker på en mere konstruktiv, ærlig og kærlig måde.

Ikke desto mindre skreg alt i mig på at der måtte være en anden og bedre vej frem. At det simpelthen måtte være muligt at løse uenigheder og forskelligheder mellem mennesker på en mere konstruktiv, ærlig og kærlig måde. Det blev starten på slutningen, og dermed også starten på en ny begyndelse for mig. Jeg indgik en fratrædelsesaftale og forlod arbejdspladsen.

Læs hvordan Mie har fundet balancen i et lederjob efter barsel

Pakkede mig selv væk for at passe ind
Det var ikke nogen let beslutning, for der var mange fantastisk dygtige, inspirerende og engagerede medarbejdere, der underviste, samarbejdede og iværksatte imponerede faglige tiltag med afsæt i elevernes læring og trivsel.

Faktum var bare, at opgaven blev for tung, fordi jeg undervejs pakkede en stor del af mig selv væk for at passe ind. Jeg var fanget i hamsterhjulet. Et hamsterhjul i fuld fart og med en følelse af hjerteløst bare at løbe rundt og rundt.

Hamsterhjulet spørger ikke, om du er ok
(Arbejds-) Livets hamsterhjul stopper ikke op og spørger, om du er ok? Om du fortsat vil med rundt, eller om du vil sættes af? Hamsterhjulet fortsætter i samme høje tempo alt imens du mærker, ser, hører og føler, at det ikke længere er noget for dig.

Det kan være, at du prøver at gøre opmærksom på det, men støjen og farten er så høj, at andre i hjulet ikke kan høre dig og måske endda synes, det er lidt irriterende, at du nu begynder at stille spørgsmål og vil noget andet. Og her spiller frygten os ofte et puds – frygten for hvad de andre mener, og frygten for at blive udstødt af gruppen.

Hvis vi vil af hamsterhjulet, så kræver det altså, at vi lytter til vores mavefornemmelse og tager springet. Og det kræver mod.

Hvis vi vil af, så kræver det altså, at vi lytter til vores mavefornemmelse og tager springet. Og det kræver mod. Om det så er en arbejdsplads du forlader, et forhold du hopper ud af –eller den måde du er i et forhold på.

Læs om Marie som tog job og familie med til Portugal

Jeg lyttede til min mavefornemmelseAldrig hamsterhjul Julie Dalberg
Umiddelbart var det ikke det mest rationelle tidspunkt, jeg forlod mit faste job (der genererede en lille million kroner om året) og startede som selvstændig. Jeg havde lige født mit 3. barn, og timingen var i manges øjne helt vanvittig, men min mavefornemmelse sagde mig noget andet, og den valgte jeg heldigvis at lytte til.

I dag har jeg skabt det arbejdsliv jeg drømmer om. Et arbejdsliv med en høj grad af både frihed, fleksibilitet og mulighed for at arbejde med de mennesker omkring mig, som jeg gerne vil – mennesker der spiller mig bedre hver evig eneste dag, og mennesker, som jeg spiller bedre hver evig eneste dag.

Da jeg tog springet for 4 år siden var jeg bange for, at det ville være slutningen – og det føltes i en periode sådan, fordi jeg ikke kunne se, hvad der lå forude. Det viste sig, som min mavefornemmelse rigtig nok havde spået, blot at være begyndelsen.

Læs hvordan Mette og Kristian har meldt sig ud af hamsterhjulet for at få tid til familielivet

Hamsterhjul i stuen
Sidste år ønskede min datter sig en dværghamster i fødselsdagsgave, og det fik hun. Molly, som vores hamster hedder, løber med livets kraft rundt i hjulet hver evig eneste dag. Buret står midt i stuen og er det første man ser, når man træder ind ad døren.

Min datter elsker det, og det gør jeg egentlig også – for lige dér – midt i stuen – står en daglig reminder om aldrig nogensinde igen at leve et liv i hverken hamsterhjul eller bur.

I dag bruger jeg mine egne erfaringer til at hjælpe arbejdspladser med at skabe et sundt arbejdsmiljø, hvor både ledelse og medarbejdere trives. Jeg coacher også mænd og kvinder, der går og drømmer om noget nyt/ noget mere for dem selv eller deres virksomhed.

Om Julie Dalberg

Julie Dalberg bor i København med sin familie.

Hun er professionel mentaltræner, spirituelt medie og performance coach. 

Følg hende på Instagram

aldrig hamsterhjul