Afstem forventningerne og nedbring konflikter

En god hverdag under coronakrisen

Skal du også være hjemme de næste uger og jonglere både børn og arbejde hjemmefra? Så skal du læse med her. I denne artikelserie deler jeg forskellige tiltag, der kan hjælpe jer til at få en god hverdag under corona-krisen. Denne gang handler det om forventningsafstemning

Af Janni Pilgaard

Når vi skal være sammen hele tiden i en så lang periode og samtidig skal forsøge at få en hverdag til at fungere, så kommer der meget let konflikter. Og mange af dem bunder i manglende forventningsafstemning.

Og du skal hele vejen rundt med forventningsafstemningen både med din partner, dine børn, dit arbejde og dig selv.

Forventningsafstemning med din partner
Hvad forventer du af din partner? Og hvad forventer din partner af dig? Skal I deles om børnepasningen, og hvordan griber I det an? Skal den ene arbejde og den anden passe børn, er det også vigtigt at afklare, hvad I forventer af hinanden. Skal huset være ryddet op, når den anden kommer hjem fra arbejde? Overtager den der går på arbejde børnene, når han/hun kommer hjem?

Når I taler sammen, er det vigtigt at holde sig på egen banehalvdel, og være konkret og imødekommende og ikke dømmende. Det er nemmest, hvis I forventningsafstemmer allerede inden, I er nået at blive irriterede på hinanden, men selvfølgelig er det endnu mere vigtigt at gøre det, hvis I opdager, at I ikke lever op til hinandens (usagte) forventninger til hinanden.

Læs også om at sætte struktur på hverdagen hjemme

Forventningsafstemning med børnene
Forventningsafstemning med mindre børn handler faktisk mest om at fortælle dem (muligvis mange gange!) om den nye hverdagsstruktur, og hvordan deres rolle er i den. Hvad skal de hvornår.

Med større børn kan du sagtens italesætte dine forventninger. Er der noget, du forventer, at de selv skal klare? Nogle bestemte tidspunkter, de skal noget bestemt, eller måske en generel forventning om de skal hjælpe mere til eller klare mere selv, nu hvor alle er hjemme hele dagen.

Forventningsafstemning med dit arbejde
Når du skal være hjemme og både passe dine børn og dit arbejde på samme tid, er det virkelig vigtigt, at du får forventningsafstemt med dit arbejde, hvad de forventer af dig. Og samtidig er det vigtigt, at du selv melder ud, hvor meget og hvordan du forventer at kunne arbejde, samtidig med at du passer dine børn.

Denne forventningsafstemning er vigtig i forhold til, at du ikke bliver stresset og frustreret over at du føler, at du skal være to steder på en gang hele tiden. Det løser selvfølgelig ikke hele problemet, men det er nemmere at skrue lidt ned, hvis man har aftalt med sin leder, at det er ok.

Læs også de andre artikler om hverdagen hjemme under coronakrisen

Forventningsafstemning med dig selv
Men den allervigtigste forventningsafstemning er faktisk med dig selv. Vi har en tendens til at forvente meget mere af os selv, end der egentlig er grund til. Måske plejer huset altid at skinne hjemme hos jer. Måske ser du de mange opslag, om alle de aktiviteter du kan (bør?) lave med dine børn på Instagram. Eller måske stresser børnenes lange liste over hjemmeopgaver fra skolen dig. Eller måske er det mit ambitiøse skoleskema fra den anden dag der stresser dig.

Men ved du hvad? Du skal skrue forventningerne til dig selv ned. Du har stadig kun 24 timer i døgnet og man skal ikke underkende, hvad det kræver, at jonglere med både arbejde og børn på samme tid. Så hvis du ikke allerede har sat forventninger ned til dig selv, så gør dig selv en tjeneste og gør det nu.

No Comments Yet

Comments are closed